Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

EastFruit: Özbekistan'da Domates Fiyatları Rekor Kırdı

Sera domates fiyatları yeni rekorlar kırmaya devam ediyor - geçen hafta kırmızı yuvarlak domatesin ortalama toptan satış fiyatı %29 arttı ve mevcut toptan satış fiyatları geçen yılın seviyelerinin neredeyse 2 katına çıktı. Ayrıca, proje analistlerine göre, geçen hafta bu ürünlerin fiyatlarındaki keskin artışın sonucu olarak, Özbekistan'daki kırmızı yuvarlak domatesin mevcut toptan satış fiyatları EastFruit bölgesindeki en yüksek fiyat oldu.

EastFruit fiyat izlemesine göre, 17 Mart - 24 Mart 2023 tarihleri ​​arasında Özbekistan'da kırmızı yuvarlak sera domatesinin ortalama toptan satış fiyatı 28.000'den 36.000/kg'a (2,45 dolardan 3,16 dolara) yükseldi, yani bir haftada %28,6 arttı. Bu yılın başından 24 Mart'a kadar geçen üç ayda bu ürünlerdeki hızlı büyüme göz önüne alındığında, Özbekistan'da kırmızı yuvarlak domates toptan satış fiyatları 2,4 kat arttı.

24 Mart 2023 itibarıyla Özbekistan'da kırmızı yuvarlak sera domatesinin ortalama toptan satış fiyatı geçen yılın aynı tarihine göre 1,8 kat ve 2020-2021'de aynı tarihe göre 2,4 kat arttı.

Geçen hafta kırmızı yuvarlak domates fiyatlarındaki keskin artışın sonucu olarak, bu ürünlerin Özbekistan'daki toptan satış fiyatları, EastFruit'in haftalık olarak meyve ve sebzeleri izlediği ülkeler arasında en yüksek olduğu ortaya çıktı. 24 Mart 2023 itibariyle, bölge ülkelerinde kırmızı yuvarlak sera domatesinin ortalama toptan satış fiyatı şu şekilde gerçekleşti (1 kg başına ABD doları cinsinden): Özbekistan - 3,16 dolar; Polonya - 2,79 dolar; Ukrayna - 2,60 Dolar; Tacikistan - 2,29 dolar; Moldova - 1,61 dolar; Gürcistan - 1,16 dolar.

EastFruit'in 2023 Mart ayının ortalarında Özbekistan'da domates fiyatlarındaki hızlı artışın ana nedeninin, Ocak ayındaki anormal soğuk sırasında seralarda yaşanan büyük mahsul kayıpları olduğunu yazdığını hatırlatırız. Ayrıca, bu mahsulün büyüme mevsimini dikkate alan piyasa katılımcıları, bu ürünün fiyatlarının yakın gelecekte düşmeyeceğini düşünüyorlardı. (Uzdaily.uz)