Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

OECD Çekya Ekonomisine Dair Öngörülerini Yayımlamıştır

Başbakan Petr Fiala (ODS) ve OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann tarafından yapılan basın toplantısında özet sonuçları paylaşılan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) raporuna göre, Çek Cumhuriyeti ekonomisinin bu yıl "ılımlı bir durgunlukla", % 0,1 oranında küçülmesi ve enflasyonun %13 olması öngörülmektedir. Rapor ayrıca bütçe açığının azaltımasını tavsiye etmektedir.

OECD'ye göre, GSYİH'nın yüzde 2,4 artması ve enflasyonun yüzde 4,1'e düşmesiyle ekonomik toparlanma 2024'te gerçekleşecektir. Fiyat artışıyla mücadele etmek için, %2'lik oran yakalanana kadar sıkı bir para politikası sürdürülmesini öneren rapor, (enflasyon hedeflerine ulaşabilmek için) devlet desteklerinin değil, hedefli olması gerektiğine işaret etmektedir. 

Raporda ayrıca son yıllarda kamu maliyesindeki yüksek açıklara da dikkat çekilmekte, orta vadeli mali sürdürülebilirlik için emeklilik yaşının yükseltmesi, vergi yükünün dağılımının değiştirilmesi, emlak vergileri, tüketim vergileri veya çevre vergilerinin artırılması önerilmektedir.

Başbakan Fiala'ya göre OECD, Çek Cumhuriyeti'nin karşı karşıya olduğu zorlukları doğru bir şekilde tespit etmiş ve hükümetin de hedeflediği önlemlere yer vermiştir. Raporun, planlanan reform adımlarının gerekliliğini teyit etmesinden memnuniyet duyduğunu belirten Başbakan, kamu maliyesinin konsolidasyonu üzerinde çalışıldığını ve hazlihazırda GSYİH'nın % 2,6'sı olan kamu kesimi bütçe açığını GSYİH'nın yüzde biri kadar azaltmayı amaçlamaktadır.