Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yunanistan 2.0 Finansmanına 381 Yatırım Planı Sunuldu

Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan raporda, Yunanistan 2.0 Ulusal Kurtarma ve Dayanıklılık Planına toplam 12,12 milyar avro bütçeli 381 yatırım planının sunulduğu açıklanmıştır.

Bakanlık, bu bütçenin tümü onaylanırsa, Kurtarma ve Dayanıklılık Fonu'ndan alınan kredilerin 5,02 milyar avroya, banka sermayelerinden 4,03 milyar avroya tekabül edeceğini ve proje sahiplerinin kendi bütçelerinden ise 3,07 milyar avro tedarik edileceğini kaydetmiştir.

Bu yatırım planları ekonominin sanayi, perakende ticaret, elektrik üretimi, yenilenebilir enerji kaynakları, telekomünikasyon, turizm ve hizmetler gibi farklı sektörlerini kapsamaktadır.

Bakanlığın açıklamasına göre; bugüne kadar toplam 106 kredi sözleşmesi imzalanmış olup, bu projelerin toplam 5,2 milyar Avro’yu bulan bütçelerinin 2,1 milyar Avrosu Kurtarma ve Dayanıklılık Fonundan, 1,8 milyar Avrosu bankalardan ve 1,3 milyar Avrosu proje sahiplerinin kendi öz sermayelerinden karşılanmaktadır.

Kredilerin ortalama faiz oranı %1,8 olup, yaklaşık geri ödeme süresi 12 yıldır. 381 yatırım planından 230'u, toplam bütçesi 2,73 milyar Euro olan çok küçük, küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından sunulmuştur.

Maliye Bakan Vekili Thodoros Skylakakis, Kurtarma Fonu'ndan alınan kredilerin, tüm dünyada faizlerin yükselişte olduğu bir dönemde, ülkenin sahip olduğu en büyük finansman aracı olduğunu ve uygun kredi koşulları nedeniyle yatırımcıları motive ettiğini ifade etmiştir.