Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kamerun 30 Nisan 2023 Tarihinden İtibaren E-Vize Uygulamasına Geçiş Yapıyor

Söz konusu yenilik 06.04.2023 tarihinde Kamerun Dış İşleri Bakanı Lejeune MBELLA MBELLA tarafından yapılan basın açıklaması ile duyurulmuş, buna göre " 30 Nisan 2023 tarihinden itibaren Kamerun'a yapılacak tüm vize başvurularının sadece online olarak elektronik ortamdan yapılabileceği" ifade edilmiştir. 

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamanın devamında " ülkenin e-vize uygulamasına geçişi diplomatik aygıtların ilk aşaması olarak olup, bundan sonraki süre zarfında tüm vize başvurularının sadece online olarak yapılacağı" ifade edilmiştir. 

Bu işlemler için bundan sonra " www.evisacam.cm" adresinden bir kullanıcı hesabı açılarak vize başvurularının yapılacağı, bu hesaba ilişkin sistemsel olarak talep edilen kişisel bilgiler gibi bilgilerin sisteme kullanıcı tarafından entegre edileceği, bir sonraki aşamada ise ödemenin sadece online olarak yapılabileceği ifade edilmiştir. Söz konusu ödemelerin "visa, mastercard gibi kredi kartlarının yanısıra paypal" ile de yapılabileceği belirtilmiştir. Söz konusu prosedürlerin tamamlanmasının ardından ödeme bilgisi kişisel e-posta adresine ya da sms olarak kişisel telefonlarına iletilecektir. Bu prosedürlerin ardından ise, işlemler Diplomatik Misyonlar ya da yakın konumda yasal olarak atanmış diplomatik temsilcilikler tarafından yapılacaktır. Dışişleri Bakanlığı açıklamasının devamında " diplomatik olarak vize vermeye yetkili mercilerin uzak olması ya da var olan temsilciliğin vize konusunda yetki sahibi olmaması durumlarında da yetkili kurum tarafından QR kod ile bir online visa yayımlanacağı, QR kod ile yayımlanan online vizelerin bu şekilde işleme alınacağı" ifade edilmiştir. Yetkili bir vize mercinin bulunduğu bölgelerde ise, biyometrik başvuru prosedürlerine ilişkin gerekli dökümanların ibrazı amacıyla kendilerine e-posta ya da SMS ile randevu için bilgilendirme gönderileceği" belirtilmiştir. 

Kamerun'daki Elektronik Vize projesi, Kamerun ile on yıllık bir sözleşme kapsamında Fildişili şirket Impact Palmarès R&D SAS'ın projesidir.  Şirketin başında, halihazırda Fildişi Sahili'nde benzer işler yapan, idari belgeleri koruma ve emniyete alma konusunda profesyonel olan Beninese Giresse Justin Tella bulunmaktadır.