Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kamerun'da Beton Donatı İthalatının Yasağı 2023 Yılında da Devam Etmektedir.

Kamerun'da beton donatı ithalat yasağı korunmaya devam etmektedir. Söz konusu bilgi, 03.04.2023 tarihinde Kamerun Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından ilgililere yazılı bir şekilde iletildi.

Yapılan açıklamada "Cumhurbaşkanının çok yüksek talimatı üzerine, beton donatı ithalat işlemlerinin yeni bir düzenlemeye kadar yasak olduğu konusunda tüm genel hizmet ve kullanıcıları bilgilendirilir" şeklinde ilgililere duyurulmuştur. Söz konusu ithalat yasağı işleminin genelgesinde bu kararın devam ettirilmesinin özel bir nedeni açıklanmamıştır. Ülkedeki 2 büyük metal üretim tesisi olan Prometal'in Ocak 2023'de; Acero Metal'in de Mart 2023'de üretim tesislerinde çıkan yangına rağmen bu karar ülkede uzatılmaya devam edilmiştir. 

2021 yılında ülkedeki yerel güçlendirilmiş çelik üreticileri konuya ilişkin olarak Başbakan ile temasa geçmiş, bu ürünlerde uygulanan özel ithalat izinlerine yönelik endişelerini dile getirmişlerdi. Ülkedeki ithalat yasağı yıllık ortalama 260.000 ton üretim yapan ve yerelde yıllık toplam 180.000 ton ülke içi tüketimi olan ülkedeki yerel üreticileri korumak amacıyla 2016 yılında alnmış olmasına rağmen, bazı ekonomik operatörler tarafından özel izinler ile söz konusu ürünlerin ithalatı sağlanmaya devam edilmektedir.