Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Polonya İş Kanununda Uzaktan Çalışma Tanımlandı

Polonya’da pandemi döneminde başlayan uzaktan çalışmanın kalıcı hale getirilmesine yönelik olarak İş Kanununda değişiklik yapan yasa tasarısı 22 Aralık 2022 tarihinde kabul edilmiş olup, Yasa 7 Nisan 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Güncel değişiklikle, bireysel olarak ve işverenin ihtiyaçlarına göre tamamen uzaktan çalışma veya hibrit çalışmanın yanı sıra özel durumlarda çalışanı uzaktan çalışmaya yönlendirme ve çalışanın belli dönemlerde uzaktan çalışma imkanından yararlanması mümkün hale gelmiştir.

Yeni uygulama ile;

  1. İşçi, çalışmalarını tamamen veya kısmen, kendi belirttiği ve işverenle mutabık kalınan bir yerde, doğrudan veya mesafeli iletişim araçları kullanılarak gerçekleştirilebilecektir.
  2. Uzaktan çalışma gerçekleştirmesi hususu işçi-işveren arasında iş sözleşmesi akdi sırasında veya sonradan sözleşmeye dahil edilmek suretiyle mümkün olabilecektir.
  3. İşverenin talebi üzerine uzaktan çalışma yapılabilecektir. İşveren, en az iki gün önceden bildirimde bulunmak kaydıyla uzaktan çalışma talimatını geri alarak, işçiyi fiziksel çalışma ortamına çağırabilecektir. 4.  İşveren ailesel ve ebeveynlikle ilgili durumlarda çalışanın durumunu dikkate almak zorundadır. İşveren, hamileler,  4 yaşından küçük çocuğu olanlar, ailede ağır engelli yakını ya da engelli sertifikasına sahip bakmakla sorumlu olunan aile üyesi bulunan işçilerin uzaktan çalışma talebini dikkate almakla yükümlüdür. İşverenin söz konusu uzaktan çalışma durumunu reddetme gerekçesini, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 7 iş günü içinde yazılı veya elektronik ortamda çalışana bildirmekle yükümlüdür. 5.  Uzaktan çalışma usul ve şartları işveren ile şirketin sendikası arasında, işveren ile işçi temsilcileri arasında ve  işçi ile doğrudan yapılan sözleşme ile belirlenebilecektir.
  4. İşçinin talebine bağlı uzaktan çalışma bir takvim yılı içersinde en fazla 24 gün olabilecektir.
  5. İşveren;

- Uzaktan çalışmayı gerçekleştiren işçiye, uzaktan çalışmayı gerçekleştirmek için gerekli malzeme ve çalışma araçlarını sağlamakla yükümlüdür.

- Uzaktan çalışmayı gerçekleştirmek için gerekli teknik cihazlar da dahil olmak üzere iş araçlarının kurulumunu, servisini ve bakımını sağlamak ile ilgili gerekli maliyetleri karşılamak, uzaktan çalışmayı gerçekleştirmek için gerekli elektrik ve gerekli telekomünikasyon hizmetlerinin maliyetlerini karşılamakla yükümlüdür.

 - Uzaktan çalışma ile ilgili ortaya çıkabilecek diğer maliyetleri (iş sözleşmesinde yer almak koşuluyla) karşılamakla yükümlüdür.

 - Uzaktan çalışmayı gerçekleştirmeye yönelik ihtiyaçlar doğrultusunda gerekli eğitim ve teknik yardımı sağlamakla yükümlüdür.

- İşveren,  işçiyle akdedilen sözleşme hükümleri uyarınca, çalışanın uzaktan çalışma yürütmesini, iş sağlığı ve güvenliğini veya kişisel verilerin korunmasına ilişkin prosedürler ve güvenlik gereklerine uyumunu denetleme hakkına sahiptir.