Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

10 Nisan Tarihinde RF Federal Gümrük Servisi Hacker Saldırısına Uğradı

10 Nisan Tarihinde RF Federal Gümrük Servisi Hacker Saldırısına Uğradı

10 Nisan tarihi itibarıyla  RF Federal Gümrük Servisi hacker saldırısından dolayı gümrük beyannamelerinin elektronik kayıt sistemindeki arızayı ortadan kaldırmayı çalışmaktadır. RF sıralarında tır kuyrukları artmakla birlikte dış ekonomik faaliyet katılımcıları zararlarını hesaplamaya başlamıştır.

RF Gümrük Servisi IT sistemlerine Avrasya Ekonomik Birliği dışından gelen yükler için erişimini kapatmış ve kâğıt üzerinde düzenlenen beyannamelere geçmiştir. Ancak bahsedilen gümrükleme işlemleri varış noktasında yapılacak sevkiyatlar için geçerlidir. Kamyonların önce sınırda sırada beklemesi ve daha sonra yük teslim edileceği noktada gümrükleme için sıraya girmesi gerekmektedir.

Söz konusu saldırıdan önce Federal Gümrük Servisi tarafından her gün 11 bin beyanname kontrol edilmiştir. Bu sebeple gümrük noktalarının çalışma düzeni normale döndükten sonra da biriktirilen beyannamelerin işlenmesinin çok vakit alması beklenilmektedir. Bununla birlikte,Federal Gümrük Servisi beyannamelerin elektronik kayıt sistemine dönme süresini belirtmemektedir.