Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Voyvodina'Daki Bölgesel Demiryollarının Yeniden İnşası Başlıyor

Kamu şirketi Sırbistan Demiryolları Altyapısı, Vrbas-Sombor ve Pancevo Glavna-Zrenjanin-Banatsko Milosevo-Senta-Subotica demiryollarının yeniden inşasına yönelik konsept projelerin ihalelerini duyurdu.

İhale teknik şartnamesinde de belirtildiği üzere Bac ve Banat demiryolu hatlarının modernizasyonu, ilgili Bakanlık tarafından Sırbistan Demiryolu Altyapısı şirketi ile işbirliği içinde başlatılan Sırbistan Cumhuriyeti Demiryolu Ağı Üzerindeki Bölgesel Demiryollarının Yeniden İnşası ve Modernizasyonu Programı kapsamında planlanmaktadır.

Bu program, 38+020 km’deki Vrbas istasyonundaki çıkış noktasından 97+048 km’deki Sombor istasyonundaki çıkış şalterine kadar Vrbas-Sombor demiryolunun yeniden inşasını, modernizasyonunu ve elektrifikasyonunu öngörüyor.

1906 yılında faaliyete geçen Vrbas-Sombor demiryolu, açık hat üzerinde 40 km/saat hıza ulaşan tek yönlü, elektrikli olmayan bir demiryoludur.

Duraklar, yol geçişleri, köprüler, menfezler ve drenajların yanı sıra kombine taşımacılık için ön koşulların oluşturulmasını içerecek olan yeniden yapılanma sonrasında sürüş hızı 120 km/saat’e çıkacaktır.

İhaleye katılım için son tarih 12 Mayıs 2023 olup ihale hakkında detaylı bilgiye https://jnportal.ujn.gov.rs/tender-eo/149274 linkinden erişilebilir.

Diğer taraftan, 126,18 km uzunluğundaki Pancevo Glavna-Zrenjanin-Banatsko Milosevo ile 73,58 km uzunluğundaki Banatsko Milosevo-Senta-Subotica kesimlerinden oluşan Pancevo Glavna-Zrenjanin-Banatsko Milosevo-Senta-Subotica demiryolunda maksimum hız 80 km/saattir.

Bu demiryollarının tümü tek hatlıdır ve elektriksizdir, 1883 ile 1896 yılları arasında trafiğe açılmıştır.

Söz konusu ihale neticesinde, hızlarının 120 km/saat'e kadar arttırılmasının yanı sıra tamamen yeniden inşa edilmesi ve elektrifikasyonu planlanıyor.

İhaleye katılım için son tarih 11 Mayıs 2023 olup ihale hakkında detaylı bilgiye https://jnportal.ujn.gov.rs/tender-eo/148288 linkinden erişilebilir.

Kaynak: Ekapija İş Portalı