Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Bahreyn Merkez Bankası (Cbb) Kripto Varlık Piyasasına İlişkin Yeni Bir Düzenleme Yayımlamıştır

Endüstri paydaşlarıyla yapılan istişare sürecinin akabinde, Bahreyn Merkez Bankası (CBB) tarafından “Kripto Varlıklar ("CRA") Modülünde” düzenlemeye gidilmesine ilişkin değişiklik yayımlanmıştır.

Yeni düzenlemeyle CBB, mevcut kripto varlık faaliyetlerini  "Dijital Token Teklifleri" ni de içerecek şekilde genişleteceğini açıklamıştır. Buna göre, güvenlik özellikleri sergileyen tüm dijital varlık teklifleri CBB tarafından düzenlenecektir. Dijital bir varlığın güvenlik özelliği sergileyen bir unsur olarak nitelendirilip nitelendirilemeyeceğini belirlerken, CBB, dijital varlığın temel ekonomik amacını, özelliklerini ve söz konusu varlığa bağlı hakları inceleyecektir. Mezkur düzenleme, yatırımcı ve müşterilerin varlıklarının korunmasına yönelik yeni gereklillikleri de içermektedir.

Öte yandan, yeni düzenleme ile kripto varlık lisans sahiplerine -CBB'nin onayını aldıktan sonra- kripto varlık hizmetleri kapsamında olmayan ek faaliyetlerde bulunmalarına da izin verilecektir.

Sermaye Piyasaları Denetleme Genel Müdürü Abeer Al Saad tarafından yapılan açıklamada, Merkez Bankası olarak kripto varlık piyasasının düzenlenmesinde, lisans sahibi aktörler tarafından üstlenilen mevcut faaliyetler ve yeni gereksinimlere yönelik riske dayalı bir yaklaşım benimsendiği; inovasyonu engellemeden yatırımcılara yeterli koruma sağlamaya çalışıldığı ve piyasa eğilimlerinin izlenerek sektördeki güncel gelişmelere uyum sağlandığı ifade edilmiştir. Ayrıca, sektörün rekabet gücünü korumak için düzenleyici çerçeveyi gözden geçirmeye de devam edildiği ifade edilmiştir.

 

Kaynak:

https://www.cbb.gov.bh/media-center/cbb-issues-a-new-regulatory-framework-for-digital-tokens-further-developing-the-crypto-assets-market/