Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Madagaskar’da Yeni Maden Kanunu Bakanlar Kurulunda kabul edildi

Yeni Maden Kanunu'na ilişkin yasa tasarısı nihayet 12 Nisan Çarşamba günü Bakanlar Kurulu'nda kabul edildi. Büyük değişiklikler arasında, madencilik telif ücretlerinin %2'den %5'e yükseltilmesi yer alıyor. Bugün yürürlükte olan oran her zaman çok düşük olarak değerlendirilmekle beraber  ülkenin toprak altı zenginliklerinden faydalanmasına izin vermedi. Telif ücretlerinin yukarı yönlü revize edilmesi hem ülkenin hem de işletmecilerin kazanç elde etmelerini sağlayacaktır.

Madenler ve Stratejik Kaynaklar (MMRS) Bakanı Olivier Rakotomalala, yeni Madencilik Yasasına ilişkin basın toplantısında, aynı zamanda, ülkenin doğal kaynaklarının iyi yönetişimini tesis etmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Araştırma izinleri (PR), işletme izinleri (PE) ve zanaatkar madencilere ayrılan izinler (PREA), eski adıyla PRE dahil olmak üzere madencilik izinlerinin türleri hâlâ üçtür. Maden ruhsatı verilen alanlar ise yarı yarıya azaldı. PR için 10.000'den 5.000 km2'ye, PE'ler için 1.000'den 500 km2'ye ve PREA'lar için 100'den 50 km2'ye çıktı. PE'nin geçerlilik süreleri de 40 yıldan 25 yıla düşürüldü, belirli koşullar altında 15 yıllık bir süre için bir kez yenilenebilir. Olivier Rakotomalala, "Arama izinleri için başvuruda bulunmadan önce en azından ön fizibilite çalışmaları ile arama izni talepleri zorunludur", diyor.

En büyük değişikliklerden biri, izin başvurusunda bulunanların profillerinin, yürürlükteki yasalara uygunluklarının sıkı bir şekilde kontrol edilmesidir. Örneğin, ama her şeyden önce izin sahipleri için kesin spesifikasyonların geliştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, bir Altın Merkezi ve Kıymetli Taşlar Tezgahının oluşturulmasının yanı sıra sosyal ve topluluk yatırımı için bir Madencilik Fonu oluşturulması da hedeflenmektedir.

Kaynak : https://midi-madagasikara.mg/