Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Polonya Hükümeti Ukrayna’dan Gelen Gıda Ürünleri İthalatına Geçici Yasak Uygulayacak

Polonya Hükümeti Ukrayna’dan Gelen Gıda Ürünleri İthalatına Geçici Yasak Uygulayacak

Polonya hükümeti, Ukrayna’dan gelen tahıl ürünleri nedeniyle ülkede fiyatların düşmesi ve piyasada yaşanan sorunlar nedeniyle artan protestolar sonucunda Tarım ve Kalkınma Bakanlarına Ukrayna’dan gelen gıda ürünlerine geçici bir yasak uygulama yetkisi verdi.

Polonyalı  çiftçiler ülke çapında protestolar düzenleyerek, daha ucuz Ukrayna tahılı nedeniyle tahıllarını satamamaktan şikayet ediyor. Başlangıçta Orta Doğu ve Afrika'ya gönderilmesi planlanan ürünler Polonya'da yerel fiyatları aşağı çekti. Benzer sorunlar kümes hayvanları ve yumurta da dahil olmak üzere diğer tarım ürünlerini de etkiledi.

Tarım Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Bakanlar Kurulu, tarım pazarındaki mevcut durumu ve Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığının olumsuz sonuçlarını tartıştı. Bakanlar Kurulu, tarım ve kırsal kalkınma bakanına ve kalkınma ve teknoloji bakanına, Ukrayna'dan tarım ve gıda ürünleri ithalatının geçici olarak yasaklanması da dahil olmak üzere, Polonya tarım piyasasının istikrarsızlaşmaya karşı korunması için ilgili yasal düzenlemeleri çıkarma yetkisi verdi." belirtildi.

Bakanlık, Bakanların, tarım piyasasının istikrarsızlaşmasıyla bağlantılı zor duruma bir çözüm aramak için Ukraynalı yetkililerle sürekli temas halinde olduğunu" da sözlerine ekledi. Kalkınma Bakanı Waldemar Buda tarafından Cumartesi günü yayınlanan bir yönetmeliğe göre, yasak derhal yürürlüğe girecek ve Haziran ayı sonuna kadar yürürlükte kalacak.

Yönetmelik yasaklı ürünler olarak tahıl, şeker, süt ve süt ürünleri ile süt ürünlerini şart koşuyor. Hukuk ve Adalet'in (PiS) lideri Jaroslaw Kaczynski, Cumartesi günü erken saatlerde PiS tarım kongresinde yasağı duyurdu, ancak Polonya'nın "burada hiçbir değişiklik olmaksızın Ukrayna'nın dostu ve müttefiki" olarak kalacağına söz verdi. Destekleyeceğiz ve destekliyoruz” dedi. Parti liderine göre, karar "Polonya ve Ukrayna tarımı arasındaki toprak kalitesi (farklılığı), Ukrayna'da çok daha düşük işçilik maliyetleri ve nihayetinde oradaki çiftliklerin çok büyük uluslararası firmalar tarafından işletiliyor olması gerçeğinden kaynaklanıyor. Parti lideri ayrıca Polonya'nın Ukrayna ile ilgili bir tahıl ithalat anlaşması imzalamaya hazır olduğunu söyledi. Kaczynski, "Ukraynalı dostlarımıza kararları bildirdik ve konuyu ikili bir anlaşmanın parçası olarak ele almak için her an müzakerelere başlamaya hazırız." dedi.