Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

EBRD, Özbekistan'da 900 MW'lık ek yenilenebilir enerji santrallerinin kurulmasına yardımcı olacak

2023'ten sonra Paris Anlaşması'nın gerekliliklerini yerine getiren Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRR), Özbekistan'da yenilenebilir enerji ve düşük karbon teknolojilerine yatırım yapmaya ve üretmeye devam ediyor.

EBRD, toplam kurulu gücü yaklaşık 900 MW olan üç yeni güneş enerjisi santralinin inşasını finanse ederek ülkenin devasa yenilenebilir enerji potansiyelini geliştirmesine destek oluyor.

Bu amaçla EBRD, yenilenebilir ve temiz enerji sektöründe küresel bir oyuncu ve uzun süredir müşterisi olan Abu Dhabi Future Energy Company olarak bilinen Masdar için 205 milyon dolarlık bir finansman paketi oluşturdu. Projelerin Asya Kalkınma Bankası (ADB), Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ve Avrupa Yatırım Bankası (EIB) tarafından ortaklaşa finanse edilmesi bekleniyor.

Finansman paketi, A/B yapılandırılmış krediler ve rotatif kredi limitleri olmak üzere üç bileşenden oluşmaktadır. Toplamı 109 milyon ABD dolarına kadar olan A-kredileri EBRD'nin kendi hesaplarına yatırılırken, 18 milyon ABD dolarına kadar olan B-kredileri Hollandalı işletme geliştirme bankası FMO tarafından finanse edilebilecek.

Bu adımların, Nur Jizzakh (Jizzakh vilayetinde 220 MW güneş enerjisi santrali), Nur Samarkand (Semerkant vilayetinde 220 MW güneş enerjisi santrali) ve Nur Sherabad'ın (Surhanderya vilayetinde 457 MW güneş enerjisi santrali) inşaatını ve işletmeye alınmasını desteklemesi amaçlanıyor. Üç projenin devreye alınmasının ardından toplam elektrik üretimini 2.200 GW'a çıkarması, Özbekistan'da 1 milyondan fazla eve elektrik sağlaması ve yıllık karbon emisyonlarını 1.223.300 ton azaltması bekleniyor.

Bu projeleri desteklemek için, yukarıdaki kredilere ek olarak EBRD, Masdar tarafından garanti edilen 78 milyon ABD Dolarına kadar üç döner kredi limiti sağlayacaktır.

Projeler, EBRD ile Özbekistan Hükümeti arasındaki ortak çalışmanın ürünü haline gelen uzun vadeli karbondan arındırma stratejisinin uygulanmasına katkıda bulunuyor. Strateji, 2050 yılına kadar enerji sektöründe karbon nötrlüğüne ulaşma planlarını desteklemeyi amaçlıyor.

Özbekistan'ın yenilenebilir enerjiye giriş planları, 2030 yılına kadar 12 GW'lık güneş ve rüzgar enerjisi potansiyelini geliştirmeye odaklanıyor. EBRD'nin desteğiyle devlet, etkili bir düzenleyici rejim oluşturmayı, enerji arzının güvenilirliğini artırmayı ve enerji sektörüne özel yatırımı çekmeyi amaçlayan enerji sektöründe büyük ölçekli reformlar başlattı.

EBRD bugüne kadar Özbekistan'da 129 projeye yaklaşık 4,12 milyar Euro yatırım yapmıştır. (Uzdaily.uz)