Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Özbekistan - Türkiye: karşılıklı ticareti geliştirme yolunda

11 Nisan günü, Özbekistan Cumhuriyeti Yatırımlar, Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Hurram Teşabayev, Türkiye Ticaret Bakanlığı ve Türk Standartları Enstitüsü temsilcileriyle bir araya geldi. İki ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacmini artırmaya yönelik bundan sonraki kapsamlı tedbirler ele alındı.

Toplantısırasında, iki ülke liderleri arasındaki güvenilir ilişkiler ve sürekli diyalog nedeniyle, Özbekistan ile Türkiye arasında son yıllarda çok yönlü stratejik işbirliğinin geliştirilmesinde olumlu dinamiklerin gözlemlendiği kaydedildi.

Karşılıklı ticaretin geliştirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Özbekistan ile Türkiye arasındaki ikili ticaret hacmi son 5 yılda 1,5 kat artarak 2018'de 2,1 milyar dolardan 2022'de 3,2 milyar dolara yükseldi. Malların bileşimini çeşitlendirmek için önlemler alınmaktadır.

Ayrıca, çok yönlü ve karşılıklı yarar sağlayan ilişkilerin daha da genişletilmesi çerçevesinde ticaretin önündeki teknik engellerin kaldırılması, teknik düzenleme, standardizasyon ve uygunluk değerlendirmesi alanlarındaki işbirliğinin mevcut durumu ve gelecekteki beklentileri tartışıldı.

Kalite altyapısının geliştirilmesi için Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ve Türk Ulusal Metroloji Enstitüsü (TÜBİTAK UME) ile işbirliği başarıyla gelişmektedir. Yüzlerce yerel üreticiye ürünlerin test edilmesi ve belgelendirilmesi konusunda pratik yardım sağlayan "Özbekistan-Türkiye Test Merkezi" ortak girişiminin başarılı faaliyeti vurgulandı.

Görüşmenin sonuçlarına göre, karşılıklı işbirliğine devam etmeye hazır oldukları ifade edildi ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için en uygun koşulların yaratılması amacıyla aktif işbirliği için bir format geliştirildi. (Miit.uz)