Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

ADB, 2023 ve 2024'te Özbekistan için %5 büyüme öngörüyor

Asya Kalkınma Bankası'nın (ADB) yeni bir raporuna göre, ekonomideki talebin, özellikle özel tüketim ve hizmetlerde zayıflamasıyla, Özbekistan'daki büyümenin 2023'te yavaşlaması bekleniyor.

Nisan 2023 Asya Kalkınma Görünümü'nde (APR), ADB, Özbekistan'ın gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) hem 2023 hem de 2024'te %5 büyüyerek geçen yılki %5,7'lik büyümenin biraz altında olacağını tahmin ediyor. Riskler, Rusya'ya yönelik devam eden yaptırımlar ve bunların Özbekistan'ın ihracatına yönelik dış talebi nasıl etkileyebileceği şeklinde devam ediyor.

ADB'nin Özbekistan Mukim Misyonu Direktörü Enrico Pinali, "Özbekistan hükümeti ekonominin toparlanmasını ve daha da gelişmesini hızlandırmak için cesur ve kendinden emin adımlar attı." dedi. "2021'de pandemi sonrası güçlü bir toparlanmanın ardından büyüme yavaşlasa da direnç gösterdi ve güçlü kaldı."

Sanayinin 2023 ve 2024'te %5,5 oranında büyümesi bekleniyor. Tekstil, gıda ve madencilik sektörlerinde artan hidrokarbon talebine ve başta Rusya olmak üzere giyim ve işlenmiş gıdaya yönelik güçlü dış talebe yanıt olarak ılımlı bir toparlanma bekleniyor. Bu arada, gıda ve barınma, depolama ve nakliye hizmetlerine olan talebin düşmesi nedeniyle hizmetlerdeki büyümenin her iki yılda da %5,5'e gerilemesi bekleniyor. Özel tüketim ve yatırımdaki büyümenin ılımlı olacağı tahmin ediliyor.

Kısmen devam eden yapısal reformlar ve artan sosyal harcamalar nedeniyle enflasyonist baskıların devam etmesi bekleniyor. Bununla birlikte, para politikası sıkılığını sürdürürken ortalama enflasyonun 2023'te %11'e ve 2024'te %10'a düşmesi bekleniyor. Gıda enflasyonunu azaltmak için hükümet, bitki yağları, kümes hayvanları, buğday, un ve pirinç üzerindeki ithalat vergisi muafiyetlerini 2023'ün sonuna kadar uzattı.

Rapor, yılda %2'lik bir nüfus artışıyla Özbekistan'ın daha fazla orta okula ve daha iyi eğitime ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Meslek okulları da dahil olmak üzere orta öğretim, 2022'de eğitime yapılan kamu harcamalarının yaklaşık %72,3'ünü aldı. Okul kayıtlarını 1,2 milyon öğrenci daha artırmak için hükümetin yaklaşık 1.961 okul inşa etmesi veya daha fazla iki vardiyalı sınıfa izin verecek şekilde okul gününü kısaltması gerekiyor.

Orta öğretimin kalitesi endişe vericidir. Özbekistan'ın orta öğretim eğitiminin kalitesinin karşılaştırmalı bir değerlendirmesini elde etmek için Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı yürütmesi gerekmektedir. Rapor, Özbekistan'ın ekonomisini çeşitlendirmek için bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarında becerilere sahip daha vasıflı bir iş gücüne ihtiyacı olduğunu vurguluyor.

Özbekistan, ADB'ye 1995 yılında katıldı. O zamandan beri ADB, ülkeye 10,8 milyar dolarlık kredi, hibe ve teknik yardım sağladı. (Uzdaily.uz)