Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Ukrayna'daki Savaş ve Rusya'ya Yönelik Yaptırımlar Özbekistan'daki Fiyatları Etkilemeye Devam Edecek – DB

Özbekistan'da 2023 yılında ekonomik büyüme yüzde 5,1 olacak ve orta vadede (önümüzdeki iki yılda sırasıyla yüzde 5,4 ve yüzde 5,8) kademeli olarak hızlanacak, deniyor Dünya Bankası'nın 6 Nisan tarihinde yayınlanan "Avrupa ve Orta Asya bölgesi ekonomisine ilişkin" raporunda.

Dünya Bankası'nın Taşkent ofisi basın servisinin Gazeta.uz'a verdiği bilgiye göre bu, bölgede tahmin edilen en yüksek büyüme. Bankanın Ocak ayında yayınladığı bu yıl için tahmini 0,2 puan, 2024 yılı için ise 0,3 puan yükseltilerek revize edildi.

Ukrayna'daki savaş nedeniyle ulaşım lojistiğinde yaşanan güçlükler ve Rusya'ya yönelik yaptırımların gıda ve enerji fiyatlarının yükselmesine ve tüketimin azalmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Özel yatırım ve ticaretin artması ve Özbekistan'a havalelerin 2022'deki en yüksek zirvesine kıyasla istikrar kazanması bekleniyor. Çin ekonomisinde beklenen toparlanma, Özbekistan'dan tekstil ve gıda ihracatına olan talebi artırabilir.

Altın ve bakır ihracatından elde edilen gelirin artması ve kamu yatırımlarındaki yavaşlama bu yıl bütçe açığını GSYİH'nın yüzde 3,3'üne düşürecek.

Hükümetin dış borç limitlerine bağlı kalması bekleniyor, bu ise 2025 yılına kadar kamu borcunun ve toplam dış borcun GSYİH'nın sırasıyla yüzde 32 ve yüzde 55'ine kademeli olarak düşürülmesine yol açacak.

Sosyal koruma programlarının daha da genişletilmesi, ülkedeki yoksulluk düzeyinin düşürülmesine hizmet edecektir. 2023 yılında bu göstergenin yüzde 12'ye düşmesi bekleniyor.

Özbekistan'ın ekonomik büyüme tahminini olumsuz etkileyen riskler arasında Rusya ekonomisinin daha da daralması ve dünya finans piyasalarındaki gergin koşullar yer alıyor.

Altın, doğal gaz ve bakırın dünya fiyatlarında olası artışların yanı sıra ülkedeki üretim verimliliğindeki yüksek artış, Özbekistan ekonomisinin olumlu eğilimleri arasında yer alıyor. (Gazeta.uz)