Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avustralya - Çin Ticari İlişkilerindeki Gerginlik Yumuşama Sinyalleri Veriyor

Avustralya ile Çin ticari ilişkilerinde süregelen gerginliğin farklı konularda yumuşama eğilimi gösterdiğine ve özellikle Çin tarafının belli noktalarda kısıtlamalara yönelik katı tutumunun “çözülme” emareleri taşıdığına ilişkin birtakım önemli gelişmeler yaşanmaktadır. 11 Nisan 2023 tarihli gelişmeye göre Avustralya Hükümeti, Çin ile Avustralya arpası üzerindeki anlaşmazlığı çözmeye yönelik yol haritası çizecek bir mutabakata vardıklarını duyurmuştur. Federal Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamada 2020 yılından bu yana Çin'in Avustralya arpasına uyguladığı %80,5 oranındaki verginin, 2018-19 döneminde yaklaşık 916 milyon dolar değerinde olan bu pazara ihracatı fiilen engellediği, Avustralya’nın bu vergiler için hiçbir gerekçe olmadığı kanaatinde olduğu ve tüm ticari engellerin kaldırılmasının her iki ülkenin de yararına olduğu yönündeki görüşlerinin net olduğu vurgulanmıştır. Son dönemde farklı düzeylerde gerçekleştirilen yapıcı diyalogların ardından, Çin'in söz konusu vergileri üç aylık bir süre zarfında hızlandırılmış bir şekilde gözden geçirmeyi kabul etmesini memnuniyetle karşıladıklarının altı çizilmiştir. Avustralya'nın özellikle çiftçi ve üreticiler için en karlı sonucu alabilmek adına DTÖ anlaşmazlık mekanizması da dahil olmak üzere tüm fırsatları kullanacağı ve buna Avustralyalı işletmelerin denizaşırı pazarları çeşitlendirmesi için daha fazla fırsat yaratılmasının da dahil olduğu vurgulanmıştır. Böylece Avustralya-Çin arasında varılan bu uzlaşının arpa üzerindeki vergilerin kaldırılmasına yönelik bir yol açması halinde, Avustralya şarabının önündeki ticari engellerin aşılması için de benzer bir sürecin izlenmesi beklenmektedir.

Bununla birlikte Avustralya Federal Ticaret ve Turizm Bakanı Hon Don Farrell Çin ile ticari ilişkilerde normalleşmeye hızlı bir şekilde dönmek istediklerini beyan etmekle birlikte aynı zamanda ihracatçıları "tüm yumurtalarını tek bir sepete" koymamaları konusunda uyarmıştır. 2023 yılı başlarında Pekin Hükümeti’nin Avustralya kömürü üzerindeki kısıtlamaları kaldırdığı hatırlatılırken şarabın uzak olmayan gelecekte Çin pazarına geri dönebileceği belirtilmektedir.

Farrell, mevkidaşı ile görüşmelere devam etmek üzere hafta içinde Çin'e gideceğini belirterek yaptığı açıklamada planlarının “Çin ile sorunlarımızı çözelim ama aynı zamanda ticari ilişkilerimizi de çeşitlendirelim” şeklinde olduğunu vurgulamıştır.  Farrell ayrıca, Avustralya’nın iyi niyet göstergesi olarak DTÖ sürecini askıya almaya hazır olduklarını belirtirken karşılığında onların da tarifeleri gözden geçireceklerini öngördüklerini - özellikle sergilenen bu tutumdan anladıklarını - ifade etmiştir.

Diğer yandan, kimi basın kuruluşlarınca “Pekin, Avustralya ile ticaret savaşında beyaz bayrak çekti” şeklinde yorumlanan gelişme, The Australian'a göre Çin ve Avustralya arasındaki ticari ilişki "çözülmesi” olarak görülürken ihracatçıların gerçekten de seçeneklerini açık tutmalı ve diğer pazarları geliştirmeleri gerektiği hatırlatılmıştır. China Daily'de yayınlanan bir yazıda ise, Avustralya ile ticaretin "Canberra'nın Pekin ile etkileşimlere yönelik pragmatik yaklaşımını sürdürmesi ve Çin'in gelişimini bir tehditten ziyade bir fırsat olarak görmesi halinde eski ivmesini yeniden kazanabileceği" savunulmuştur.