Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kanada Hükümeti “Mutfak Gideri Desteği” (Grocery Rebate) Paketi Açıkladı

Kanada Başbakanı Justin Trudeau tarafından yapılan 13 Nisan 2023 tarihli açıklamada Kanada’nın 2023 Bütçesi’nde yer alan ekonomik tedbirler doğrultusunda, yaklaşık 11 milyonluk düşük ve dar gelirli nüfusu doğrudan etkileyecek olan tek seferlik “Mutfak Gideri Desteği”nin (Grocery Rebate) ana hatları paylaşılmıştır. Buna göre Kanada Hükümeti, gıda enflasyonu ile mücadele konusunda kısmen rahatlık sağlamak ve alım güçlerini desteklemek amacı ile bir defalığa mahsus olarak düşük ve dar gelirli gruba mensup iki çocuklu ailelere ilave 467C$, çocuksuz ve bekar olanlara 234C$ ve yaşlılara 225C$ yardım sağlayacaktır.

Kanada Hükümeti, özellikle orta sınıf kesiminin ekonomik refahını artırmaya yönelik adımlar atmak suretiyle ekonomiyi büyütme ve hayat koşullarını Kanadalılar için daha uygun hale getirmeyi hedeflemekte ve bu çerçevede aşağıdaki ilave tedbirleri de uygulamaktadır:

  • Ülkede en düşük ücret alan çalışan kesim için hayata geçirilen “Kanada İşçi Ödeneği” (Canada Workers Benefit) paketinin kapsamı, özellikle aileler için 2.461 C$'a kadar artırılmak suretiyle iyileştirilmiştir.
  • Son dönemde maliyetlerde önemli artış görülen yaşam koşullarının iyileştirilmesi amacı ile yaklaşık 11 milyon birey ve aileye destek sağlamak üzere “Mal ve Hizmet Vergisi Kredisi”nin (GSTC) altı ay boyunca iki kat yükseltilmesi kararlaştırılmıştır. Bu sayede, iki çocuklu çiftlere 467 C$'a kadar ve yaşlılara ortalama 225 C$’a kadar ilave gelir yaratılmıştır.
  • Yıllık yaklaşık 3,5 milyon ailenin desteklendiği “Vergiden Muaf Kanada Çocuk Yardımı” (Tax-free Canada Child Benefit) paketi kapsamında bu yıl, 6 yaşın altındaki her çocuk başına 7.437 C$'a kadar; 6 ila 17 yaş arası her çocuk başına 6.275 C$'a kadar yardım sağlanacaktır.
  • Kanada’nın Eyaletleri ve Bölgelerinin yarısında her gün başına 10 C$'lık çocuk bakımı desteği sağlanmaktadır. Ülkenin diğer bölgelerinde ise çocuk bakım masrafları en az %50 oranında düşürülmüştür. Quebec Eyaletinin mevcut çocuk bakım sistemi geliştirilmiş ve daha fazla sayıda çocuğa kreş imkânı sağlayacak şekilde güçlendirilmiştir.
  • 75 yaş ve üzerindeki yaşlılar için “Yaşlılık Sigortası” (Old Age Security) yardımları 2022 yılı Temmuz ayı itibarıyla %10 artırılmak suretiyle tüm emekli kesim için 800 C$'dan fazla ilave destek sağlanmıştır.

Kanada Hükümetinin 2023 Bütçesi kapsamında düşük ve orta gelirli kesimin alım gücünü destekleyici diğer tedbirleri ile özellikle Kanada’ya yeni göç edenler ve yaşlı kesim için cazip kredi imkanları oluşturulmuş; telekom roaming hizmetleri, etkinlik ve konserler, yolcu bagaj hizmetleri, nakliye ve navlun hizmetleri için talep edilen gereksiz ücretler düşürülmüş; KOBİ sahiplerinin kredi kartı işlem ücretlerinin düşürülmesi için finans kurumları ile eşgüdümlü çalışmalar yürütülmüş; Kanada'nın büyük bankaları tarafından tüketicilere sunulan ödül puanlarının muhafazası sağlanmış; öğrenci bursları %40 artırılmış ve faizsiz öğrenci kredisi limitinin haftalık eğitim için 210C$'dan 300C$'a çıkarılması gibi önlemler hayata geçirilerek öğrenciler için mali yaşam koşulları daha uygun hale getirilmiştir.