Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

İspanya'da Bayındırlık İşleri İhalelerinde Son Yıllarda Meydana Gelen Artışlar

İspanya'da bayındırlık işlerine dair ihaleler, özellikle 2022 yılı başta olmak üzere son üç yılda, Avrupa fonlarının da katkısıyla önemli ölçüde artmıştır. Endülüs, Valensiya, Katalunya ve Kastilya-La Mancha bölgeleri, 2019 yılından bu yana ihalelerde en büyük artışın görüldüğü bölgeler olmuştur.

Bu durum, BBVA Research tarafından hafta içinde yayınlanan raporda yer almıştır. Konut dışı bayındırlık işleri, diğerlerinin yanı sıra, bağlantıyı geliştirmeye yönelik kentsel projeleri, sürdürülebilirliği ve temiz enerji tüketimini teşvik etmeye yönelik kamu binaları reformu ve rehabilitasyon projelerini ve ulaşım ağını yenilemeye yönelik eylemleri içermektedir. BBVA Research'e göre Avrupa fonları ilgi görüyor gibi görünse de etkilerinin hane halkına ve işletmelere yansıması zaman alacaktır.

Danışmanlık şirketi LLYC'nin Avrupa Fon İzleme Birimi'ne göre, yılın ilk üç ayında taahhüt edilen fon miktarı 7,76 milyar avro’ya ulaşmıştır. Bu miktar, yılın ilk yarısı için öngörülen bütçenin %67'si ve yılın tamamı için öngörülen bütçenin %27'si olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılının ilk çeyreğindeki fon akış hızı, Hükümetin ilan ettiği "seyir hızını" (ayda 2 milyar avro’dan fazla) takip etmektedir ve dolayısıyla yılın tamamı için öngörülen 70,41 milyar avro’luk fon akışının yıl sonuna kadar gerçekleşmesi beklenmektedir. Toplam miktarın 53,45 milyar avro’luk (toplamın %75'i) kısmı halihazırda taahhüt edilmiş durumdadır ve bu fonların %62'si doğrudan merkezi yönetim (32,9 milyar) ve geri kalan 20,55 milyar avro’luk (toplamın %38’i) kısmı özerk topluluklar tarafından yönetilmektedir. Avrupa fonlarının daha hızlı uygulanmasının, hükümetin tahminlerine göre %2,1 oranında büyümesi beklenen İspanya ekonomisinin bu seviyeyi yakalamasına katkı sağlayacağına inanılmaktadır.