Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Macaristan ve Sırbistan yeni ham petrol boru hattı tesisi için hazırlıklara başlıyor

Dış İşleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjártó Macar petrol ve gaz şirketi MOL ile Sırp petrol nakliye şirketi Transnafta arasında Macaristan'ın güneyinde yer alan Algyö ile Sırbistan'ın kuzeyinde yer alan Novi Sad'ı bağlayacak boru hattı konusundaki müzakerelerin sürmekte olduğu bilgisini vermiştir. Müzakerelerin Haziran ayında sonuçlanıp imzalanacağı yönünde beklenti olduğunu da bildirmiştir.

Sırbistan enerji bakanı Dubravka Đedović ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Bakan Szijjártó, Avrupa'nın Ukrayna'daki savaş nedeniyle enerji arzında ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyleyerek, Çin ekonomisinin yeniden açılmasının ardından enerji talebinin arttığını ve LNG kapasitelerinin henüz Avrupa pazarındaki Rus doğal gazının 60 milyar metreküp kaybını telafi edecek düzeyde geliştirilmediğini sözlerine eklemiştir.

Szijjártó, Macaristan'ın TürkAkım boru hattıyla Sırbistan'dan günlük 9-15 milyon metreküp doğal gaz aldığını ve Macaristan'ın Azerbaycan'dan satın almak istediği gaz miktarı için Sırbistan'ın olası bir dağıtım yolu olduğunu söylemiştir. Bu nedenle Macaristan'ın, Sırbistan'ın iç ağının geliştirilmesiyle ilgilendiğini ve bunu bir Avrupa sorunu olarak gördüğünü ve bu nedenle Avrupa Birliği'nin, Orta Avrupa'nın alternatif kaynaklara erişmesini sağlayan bölgedeki altyapı geliştirmelerini finanse etmesini beklediğini ifade etmiştir.

Szijjártó, Macaristan'ın bu yıl da depolama tesislerinde Sırbistan için 500 milyon metreküp doğal gaz depolayacağı konusunda bir çerçeve anlaşmaya varıldığını da belirtmiştir. Ayrıca, devlete ait enerji şirketi MVM ve Srbijagas'ın yakında ortak gaz ticareti faaliyetleri yürütmek üzere ortak bir şirket kuracağını ve böylece  iki ülkenin orta Avrupa enerji pazarındaki varlığını güçlendireceğini bilgisini vermiştir.