Danimarka İstatistik Kurumu tarafından 2022 yılına yönelik açıklanan verilere göre, Danimarka'da organik gıdaya olan talepte azalma görülmüştür. Genel olarak organik gıdaya olan talep 2021 yılında 595 bin tonken, 2022 yılında yüzde 8,6 azalarak 544 bin ton olmuştur. Aynı şekilde 2021 yılında 2,15 milyar Avro olan organik gıda harcamaları, 2022 yılında 2,08 milyar Avroya düşmüştür. Talep daralmasının nedeni geçen sene gıda fiyatlarında yaşanan belirgin artış olmuştur.
Danimarka, Organik Tarım Araştırma Enstitüsü 2021 yılı verilerine göre, kişi başına yıllık 384 Avro organik gıda harcamasıyla, bu alanda dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Danimarka, organik gıda harcamalarının toplam gıda harcamaları içerisindeki payında ise yüzde 13 ile ilk sırada yer almaktadır.
2021 ve 2022 yıllarında Danimarka'da organik gıda gruplarına göre talep değişimini gösteren tablo aşağıda yer almaktadır:
2021 2022 Değişim
(Bin Ton) %
HUBUBAT VE MAMÜLLERİ 58.6 54.6 -7.0
ET VE MAMÜLLERİ 10.5 8.8 -15.7
BALIK VE DİĞER DENİZ CANLILARI 0.5 0.4 -27.0
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ İLE YUMURTA 225.4 198.3 -12.1
HAYVANSAL VE BİTKİSEL YAĞLAR 7.7 7.3 -5.3
MEYVELER 93.1 87.4 -6.1
SEBZELER 133.1 123.8 -7.0
ŞEKER, ŞEKERLEME, ÇİKOLATA VB 10.1 8.9 -11.7
BAHARATLAR 9.8 9.2 -6.7
KAHVE, ÇAY, KAKAO 3.9 3.5 -10.5
MEYVE VE SEBZE SULARI 28.2 28.4 0.7
ŞARAPLAR 7.2 7.6 4.7
BİRA 6.8 6.1 -11.0
TOPLAM 595.0 544.1 -8.6