Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Chollet Barajı Projesi: Kamerun ve Kongo yeni ortaklar arıyorlar

İki ülke hükümeti Çinli “ Çin Gezhouba Group Company” ( CGGC) ile olan anlaşmalarını söz konusu firmanın iki yıllık ortaklıkları kapsamında anlaşma şartlarına uygun hareket etmediği için iptal ettiklerini açıklamışlardır.

Kamerun ve Kongo’nun bu nedenden dolayı diğer ticari ortaklara yönelmeye karar verdikleri ifade edilmiştir. Enerji Medya’ya göre, Kongo Enerji  Bakanı Sayın Emile OUESSO ve Kamerunlu meslektaşı Sayın Gaston ELOUNDOU tarafından 20.03.2023 tarihinde imzalanan karar ile Çinli CGGC ile 24.06.2021 tarihinde Chollet Hidroelektrik Geliştirme Projesi ve güç hatlarına ilişkin imzalanan projenin iptal edildiğine karar vermişlerdir.

Chollet Hidroelektrik Barajı- Moloundou ( Doğu Kamerun, Boumba-Ngoko bölgesi’nin 126 km. uzaklığında, ve Ngbala ( Kongo’nun Kuzey batısında, Sangha Bölgesi’nin 70 km. yukarısında) planlandığı, projenin 600 MW’lık bir güç kaynağı üretmeyi amaçladığı ve elektrik ağının Kongo ve Kamerun’u içereceği ifade edilmiştir.

20.03.2023 tarihinde Kamerun Resmi Gazetesi’nde yayımlanan karara göre, Kamerun ve Kongo Enerji Bakanları Çinli şirket CGGC’nin projenin yapılacağı mevkideki erişim yollarını açmaya henüz başlamamasının yanı sıra çalışmalara da başlamadıklarından dolayı eleştirmişlerdir.

Anlaşmanın fesih edilmesinin bir diğer nedeninin de bu kapsamda bir talebin 07.11.2022 tarihinde şirketten iletilen resmi bir mektup olduğu, söz konusu mektupta firmanın projeye ilişkin taleplerinin proje üzerinde daha önce mutabık kalınan BOOT ( Yap-İşlet-Devret) modeli yerine, projeye EPC ( mühendislik-tedarik ve inşaat) kapsamında devam etmek istedikleri ifade edilmiştir.

12.04.2023 tarihinde her iki hükümet yetkilileri tarafından imzalanan metin ile uluslararası ihale çağrısında bulunulmuş, söz konusu ihale çağrısında başvuruda bulunacak firmalar tasarımlarının, çalışmaların yürütülmesi için başvuruda bulunmaya davet edilmiş, (özet ön tasarım, ayrıntılı ön tasarım, çevresel ve sosyal değerlendirme, yapıların iklim etkilerine dayanıklılığı), ihale belgelerinin hazırlanması ve bu proje için mali bir modelin tertip edilmesi talep edilmiştir.

Söz konusu tekliflerin Brazzaville'de bulunan Chollet proje yönetimine sunulması için son tarihin 19 Haziran 2023 olduğu ifade edilmiştir.