Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Sofya'da Enerji Konusunda Mutabakat Zaptı İmzalandı

Sofya'da Bulgartransgaz (Bulgaristan), Transgaz (Romanya), FGSZ Macaristan), EURSTREAM (Slovakya) ve Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) arasındaki işbirliğini teşvik eden Mutabakat Zaptı imzalandı.

Ek kaynaklara ihtiyaç duyulduğu, AB enerji krizine yönelik en iyi çözümün yeni kaynaklar ve ek güzergâhların olduğu Macaristan Dış İşleri ve Dış Ticaret Bakanı tarafından belirtilmiştir. Azerbaycan'dan gelen tedariklerin Doğu Avrupa için en iyi çıkış yolu olduğu ancak tüm ülkelerin talebi mevcut kapasiteden daha fazla olduğu ve  bu nedenle altyapının geliştirilmesi gerektiği Macaristan Dış İşleri ve Dış Ticaret Bakanı tarafından ifade edilmiştir.

Macaristan Dış İşleri ve Dış Ticaret Bakanı bu yatırım sorununun Orta ve Doğu Avrupa’nın bir problemi olarak görülse de, Orta ve Doğu Avrupa'nın sorunlarının bir pan-Avrupa sorunu olduğunu söyleyerek AB’nin söz konusu yatırımlara destek olması gerektiğini vurgulamıştır.  Ayrıca bir dahaki sefere Türkiye'yi de bu anlaşma masasında görmek istediğini de sözlerine eklemiştir.

 

Azerbaycan, 2023'ün ilk çeyreğinde Avrupa'ya 2,9 milyar metreküp gaz ihraç etmiştir.

Kaynak:https://en.trend.az/business/3739663.html

https://seenews.com/news/bulgaria-romania-part-of-deal-to-ensure-azeri-gas-flow-to-europe-821101

https://hungarytoday.hu/foreign-minister-thanks-to-bulgaria-hungarys-gas-supply-is-secured/