Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Arjantin'de Hizmet İthalatı, Navlun ve Faiz Ödemelerine İlişkin Tedbirler

Arjantin'de yaşanan ekonomik istikrarsızlık ve döviz rezervi sorunları nedeniyle, ikili ticaretimizi olumsuz etkileyen, ithalat sistemi ve ithalat bedellerinin ödenmesine ilişkin kurallar Müşavirliğimizce yakından takip edilmektedir. 

Bu defa, Arjantin Merkez Bankası’nın 20 Nisan 2023 tarihli ve 2023/7746 sayılı Kararı, Resmi Gazete’de 26 Nisan 2023 tarihinde 35157 sayı numarası ile yayımlanmıştır.

Arjantin Merkez Bankası, profesyonel hizmet ithalatı ve navlun ödemelerinin finansmanına ilişkin yeni tedbirler almış ve şirketler arası borçların faiz ödemeleri için Merkez Bankasından onay alınması koşulu getirmiştir. Bu tedbirler çerçevesinde, yıl sonuna kadar yaklaşık 2 milyar ABD Doları tutarındaki ödemelerin erteleneceği ifade edilmektedir.

Karar kapsamında, 

- 31 Aralık 2023 tarihine kadar, mal ve hizmet ithalatına ilişkin ticari borç ve/veya yurtdışından temin edilen finansal kredilere ilişkin faiz ödemelerine yönelik döviz piyasasına erişim için Merkez Bankasının onayı gerekmektedir. Bu onay, yerel finansal kuruluşların faaliyetleri için gerekmemektedir.

- Netflix, Spotify ve Youtube gibi eğlence platformlarına yönelik ödemelerde ilave vergiler (%75’e varan) alındığından bu gibi platformlar bu uygulama dışındadır.

- “Araştırma ve Geliştirme Hizmetleri”, “Hukuk, Muhasebe ve Yönetim Hizmetleri”, “Reklam Hizmetleri, Pazar Araştırması ve Kamuoyu Araştırmaları”, “Mimari, Mühendislik ve Diğer Teknik Hizmetler” ve “Diğer Ticari Hizmetler”e ilişkin ödemeler, SIRASE (Arjantin Hizmet İthalatı Bedellerinin Ödenmesine İlişkin Sistem-Hizmet İthalatı için izin belgesi, geçerliliği 90 gün, inceleme süresi 60 gündür) belgesinin alınmasından 60 gün sonra yapılacaktır. Ödemenin 60 günden önce yapılabilmesi için ise şirketlerin Arjantin Merkez Bankası’ndan onay alması gerekmektedir.

- Bahse konu ön onay gerekliliği aşağıdaki durumlarda aranmayacaktır:

1. Şirket ödemeyi hesabında bulunan döviz ile yapacak ise,2. Şirket aynı anda yurtdışından yeni bir finansal borcu üstlenmiş ve bu borcun ödemesinin tamamı 60 günden uzun ise,3. Şirketin hizmet ithalatının finansmanı için sağladığı fon, yerel bir finansal kuruluş tarafından veriliyorsa (ve bu fon yerel finansal kuruluş tarafından yabancı bir ticari kredi hattından karşılandıysa) ve bu finansmanın tamamı 60 günden uzun vadeli ise.

- “Navlun hizmetleri” ve “Diğer ulaşım hizmetleri"ne ilişkin ödemeler, hizmetin tamamlanmasından 90 gün sonra yapılacaktır.

- Menkul kıymetler ürünlerine ilişkin döviz ödemeleri ise 180 gün sonra yapılacaktır. Diğer taraftan, bu ürünler Arjantin hukukuna tabi ise ödemeleri 90 gün sonra gerçekleştirilecektir.

Arjantin Merkez Bankası, serbest döviz kurundaki (blue dollar) ani ve hızlı yükselişe neden olan ciddi bir rezerv sorunu ile mücadele etmekte ve ayrıca, ülke tarihinde yaşanan en ciddi kuraklık nedeniyle tarımsal üretimdeki düşüş çerçevesinde ülkenin ihracat gelirleri azalmaktadır.

Bu çerçevede, Arjantin Hükümeti tarafından, döviz talebinin kontrol altına alınması ve sınırlandırılması, yurtdışına para çıkışının engellenmesi, ödemelerin ertelenerek rezervlerin pozitif seviyede tutulması amaçlanmaktadır.

Söz konusu Karara bu linklerden ulaşılabilmektedir: https://www.bcra.gob.ar/Noticias/nuevo-esquema-pago-servicios-fletes.asp, https://www.bcra.gob.ar/Pdfs/comytexord/A7746.pdf