Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Almanya'nın En Büyük E-Yakıt Üretim Tesisi Frankfurt'ta İnşa Ediliyor

Almanya'nın En Büyük E-Yakıt Üretim Tesisi Frankfurt'ta İnşa Ediliyor.

Frankfurt'taki Kimya Sanayi Tesisi Industriepark Höchst'te bugüne kadarki en büyük yeşil yakıt üretim tesislerinden birinin inşaatı başladı. Burada yıl sonunda faaliyete geçilmesi ve e-kerosen (e-gazyağı) üretilmesi planlanıyor. Frankfurt-Höchst Kimya Sanayi Tesisindeki sembolik temel atma töreni çarşamba sabahı (19.04) gerçekleşti. Burada inşa edilen öncü e-yakıt tesisi, türünün bugüne kadarki en büyüklerinden biri olacak. 

Karlsruhe'li işletmeci şirket Ineratec GmbH'ye göre, tesis yıl sonunda faaliyete geçecek. Bu projenin Almanya'daki ilk büyük ölçekli endüstriyel PtL projesi olduğu belirtilmiştir. PtL, "Power-to-Liquid"in kısaltmasıdır. Bu tesislerde hidrokarbon üretilip, daha sonra örneğin uçaklar için yeşil yakıt üretileceği ifade edilmektedir.

Hessen Ekonomi Bakanı Tarek Al-Wazir, Hessen’in, sentetik kerosen üretimi sağlayan ülke genelindeki bu pilot proje ile, hava trafiğinde iklimin korunmasında öncü hale geldiğini belirtmiştir. İlaveten E-yakıtın uzun vadede nadir bir ürün olduğunu vurgulayan Al-Wazir, bu yakıtın özellikle havada veya denizde, doğrudan elektrifikasyonun mümkün olmadığı yerlerde amacına uygun bir şekilde kullanılması gerektiğini ifade etmiştir.  

 

Höchst Sanayi Tesisinde (Industriepark Höchst) Şartlar Çok Uygun

İşletmeci şirket Ineratec GmbH'ye göre Industriepark Höchst, altyapısı ve halihazırda burada işletilen biyogaz tesisi ile, e-yakıt üretim tesisi için iyi üretim koşulları sunuyor. Burada biyogaz tesisinden elde edilen yılda yaklaşık 8.000 ton CO2'den ve sürdürülebilir şekilde elde edilen hidrojenden iklime zararsız yakıtlar üretilecek. İşletmenin açıklamasına göre bu yakıtlar öncelikle gemi ve uçaklarda kullanılacak olup, aynı zamanda mobilite sektörü ve kimya endüstrisinde de kullanılacak. Şirket, tesisin inşaatına yaklaşık 30 milyon Euro yatırım yapmış olup, Federal Çevre Bakanlığı'nın çevresel yenilik programı çerçevesinde teşvik almıştır.