Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Bahreyn Krallığı 2023 Yılı Ocak-Nisan Dönemi Dış Ticaret Verileri

Bahreyn'in 2023 yılı Ocak-Nisan dönemi genel ihracatı önceki yılın aynı dönemine kıyasla %25 azalarak 3,5 milyar dolar seviyesine gerilemiş; genel ithalatı ise önceki yılın aynı dönemine kıyasla %5 artarak 5,1 milyar dolar seviyesine yükselmiştir.

2023 yılı ilk 4 ayında ülkenin en fazla ihraç ettiği ilk 10 kalemin toplam ihracatı içindeki payı %74 olup sırasıyla; işlenmemiş alaşımlı birincil alüminyum, demir cevheri ve konsantreleri, alüminyum kablo, işlenmemiş alaşımsız alüminyum, peynir, demir çelikten inşaat aksamı, demir ve alaşımsız çelikten yarı mamul ve altından mücevherci eşyasıdır.

En fazla ithal edilen ilk 10 ürünün genel ithalatı içindeki payı ise %35 seviyesindedir. İthalata konu ilk 10 kalem sırasıyla; aglomere edilmemiş demir cevheri, alumina (birincil alüminyum üretimi hammaddesi), külçe altın, uçak motor aksamı, cep telefonları, 3000 cc üzeri jipler, petrol koku, 1500-3000 cc arası özel taşıtlar, ilaçlar ve mücevherci eşyasıdır.

Bahreyn'e ihracatımız 2023 yılı Ocak-Nisan döneminde önceki yılın aynı dönemine kıyasla %9 artarak 79 milyon dolar seviyesine yükselmiş; ithalatımız ise önceki yılın aynı dönemine kıyasla %28 azalarak 199 milyon dolardan 143 milyon dolara gerilemiştir.

2023 yılı ilk 4 ayında Türkiye’den Bahreyn’e ihraç edilen ilk 10 kalemin toplam ihracatımız içindeki payı %31'dir. Söz konusu eşya sırasıyla: taş kömürü (antrasit), tütün mamulleri, tavuk yumurtası,  ayçiçek yağı, kadın giyim eşyası, kuluçkalık yumurta, süt ürünleri, ilaçlar, tekstil ürünleri ve motorlu taşıtlara ait karoserdir (montaj sanayii dışında kullanılan). Bahreyn’den en fazla ithal edilen eşya ise sırasıyla: 7601 pozisyonunda yer alan işlenmemiş alüminyum (toplam ithalatımızın %77'sini teşkil etmektedir); üre (%10'unu teşkil etmektedir.); alüminyum sac ve levha (%7'sini teşkil etmektedir) ve fiber cam elyaftır (%3'ünü teşkl etmektedir).

 

Kaynak:

https://data.gov.bh/en/ResourceCenter