Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yabancılara Grup Paket Satışı Yapan Tur Operatörlerine KDV'nin Bir Kısmı İade Edilecek

4 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev, Özbekistan'ın turizm potansiyelinin hızla geliştirilmesi ve yerli ve yabancı turist sayısının daha da artırılmasına yönelik karara imza attı.

Belgeye göre, 1 Mayıs 2023'ten 1 Temmuz 2024'e kadar deneme amaçlı tur operatörü hizmeti veren işletmelere 5 ve üzeri yabancı turiste hizmet verdiklerinde KDV'nin yüzde 20'si iade edilecek. Paket konaklama, karayolu veya demiryolu ulaşımı, geziler ve yemekleri içermelidir.

1 Mayıs 2026 tarihine kadar yerel tur operatörleri, yolcuların konaklama veya ulaşımını sağlayan turizm şirketleri, 10 ve 10 koltuktan fazla şoförlü otobüs ithal ederken 12 ay vade farksız ve koşulsuz KDV ödeyebilecek. Bunda en fazla 5 yıl önce üretilmiş araçlar kastediliyor (GTİP kodları 8702 10, 8702 40, 8702 90).

2023 yılında Özbekistan'ın turizm ürünlerinin dış pazarlarda tanıtılması için 50 milyar sum tahsis edilmesi planlanıyor. Ayrıca, uluslararası turizm ve pazarlama platformlarında reklam maliyetlerinin geri ödenmesi prosedürünün 1 Haziran'a kadar onaylanması talimatı verildi.

Belgeye göre, müze ve tiyatroların hafta sonları ve tatil günleri ile ziyaretçiler için elverişli zamanlarda işletilmesi sağlanacak.

Aile girişimciliği programı çerçevesinde 8 ve üzeri koltuklu yolcu taşıma araçlarının alımı için 300 milyon sum'a kadar kredi kullandırılacak. Ayrıca turizm şirketlerinin işletme sermayesini ve yatırımlarını artırmak için 300 milyar sum tutarında ek kredi limiti açılacak.

Taşkent vilayetinin Bostonliq ilindeki dağ yollarında ve Cizzah vilayetinin geçitlerinde turist otobüsleri ve minibüslerin hareketine izin verilecek. Cumhurbaşkanı'nın Mart ayında yaptığı toplantıda, 10 Nisan'dan itibaren güvenlik önlemlerinin alınmasının ardından Kamçik üzerinden turist minibüsü (15 kişiye kadar), Cizzah Geçidi, Çimyon ve Çarvak'ta turist otobüsleri ve minibüslerinin  geçişine izin verileceğini kaydetmişti. (Gazeta.uz)