Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yeni Koordinasyon Ofisi, Devlet İle Yatırımcılar Arasındaki Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Yapacak

Sırbistan Hükümeti tarafından Nisan ayında kurulan Yatırımların Karşılıklı Teşvik ve Korunması Anlaşmaları için Devlet Koordinasyon Ofisi, birkaç farklı kamu kurumunun çalışmalarını birleştirecek ve yönlendirecektir. Söz konusu Koordinasyon Ofisi, ikili yatırım anlaşmalarının müzakere edilmesi ve imzalanması sürecinin yanı sıra halihazırda imzalanmış anlaşmaların uygulanmasıyla da ilgilenecektir. İç ve Dış Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Devlet Koordinasyon Ofisinin yatırımcılar ile devlet arasındaki uyuşmazlıkların uluslararası tahkim öncesi barışçıl yollarla çözülmesine de aracılık edeceği belirtilmiştir.

Bakanlık, böylesine geniş bir yelpazedeki farklı faaliyetler göz önünde bulundurulduğunda, koordineli müzakere ve uygulamanın izlenmesini sağlayacak ortak bir birim oluşturulması gerektiğini belirtiyor.

Çok sayıda ülkeden yatırımcı, bir ülkede yatırım yapmaya karar vermeden önce, yatırımlarının yasal çerçevesi ve dayanağı olarak yatırımların karşılıklı teşviki ve korunmasına ilişkin ikili bir anlaşmanın imzalanmasını talep etmektedir.     

Koordinasyon Ofisi'nin çalışmaları, farklı ülkelerle yürürlükte olan tüm ikili yatırım anlaşmalarının uygulanmasının izlenmesine de atıfta bulunacaktır.

Yatırımların karşılıklı teşviki ve korunmasına ilişkin anlaşmalar, yabancı yatırımcılara adil ve eşit muamele ile yatırımları için tam koruma ve güvenliği garanti etmektedir. Bakanlık, aynı zamanda, yabancı yatırımcılara uluslararası yasal koruma, yani uluslararası tahkim önünde anlaşmazlıkları başlatma hakkının garanti edildiğini belirtmiştir

Bakanlıkların kuruluşuna ilişkin kanuna göre yatırımların teşviki ve korunmasına ilişkin ikili anlaşmaların akdedilmesi amacıyla müzakerelerin yürütülmesi ile bunların onaylanmasına ilişkin kanunların hazırlanması görevleri Ekonomi Bakanlığı tarafından yerine getirilmektedir.

Kaynak: eKapija İş Portalı