Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Çekya'da Kemer Sıkma Tedbirleri: Artan Vergiler Ve Kdv Değişiklikleri

Çekya'da artan bütçe açığı ile mücadele kapsamında gelir vergisi, KDV ve sosyal güvenlik katkılarına ilişkin bir dizi değişiklik içeren yasa taslağı Meclise sunulmuştur.

Onay işlemlerinin kısa sürede tamamlanması beklenen mevzuat değişikliği uyarınca, 2024 ve 2025 yıllarında aşağıdaki tedbirler hayata geçirilecektir:

- Daha önce %10 ve %15 KDV'ya tabi olan ürün ve hizmetlere %12 oranında KDV uygulanacaktır. Uygulama bazı gıda, barınma ve tıbbi cihazlarda genel fiyat düşüşünü beraberinde getirmekle birlikte, alkolsüz içeceklerde vergi %15'ten %21'e yükseltilmiştir.

- Kurumlar vergisi 2025 yılı itibariyle %19’dan % 21’e yükseltilecektir.

- 2024 – 2026 yılları arasında şahıs şirketlerinin ödeyeceği sağlık ve sosyal sigorta primlerine %5 oranında artış yapılacaktır. Genel sağlık sigortası ödemeleri ise %0,6 oranında yükseltilecektir. 

- Emlak vergisi iki katına çıkarılacaktır. 

- Özel tükretim vergisi tütünde %10, ısıtılmış tütünde %15, alkolde %10 vergi uygulanacak, şans oyunlarında uygulanan vergi %23’ten %30’a yükseltilecektir.

Alkolsüz içecek sektörünün yanı sıra, gelir vergisinde değişen şartlar ile ilgili olarak işçilerin yasa taslağına karşı çıktığı billinmektedir. Skoda firmasının işçileri, bir gün süreyle greve gideceklerini açıklamıştır.

Bununla birlikte, ülkedeki önemli ekonomik sorunlardan biri olan bütçe açığına yönelik söz konusu tedbirler, Avrupa Yatırım Bankası ve genç vatandaşlar tarafından desteklenmektedir.