Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

2023 İlk Çeyrek Verilerine Göre Dış Ticaret Fazlası 9 Ayın Zirvesinde: Avustralya’nın İhracatı Artıyor

Avustralya İstatistik Bürosu (Australian Bureau of Statistics) tarafından açıklanan uluslararası ticaret istatistiklerine göre, Avustralya 2023 yılının Mart ayında mal ve hizmet ticaretinde 15,2 milyar AUD (yaklaşık 10,2 milyar USD) fazla vermiştir.

Ülkenin ticaret fazlası, Mart ayında son dokuz ayın en yüksek seviyesine ulaşırken bu artışta, talebin iki aylık durgunluktan sonra toparlanmasıyla emtia ihracatında görülen toparlanmanın etkili olduğunu söylemek mümkündür. ABS verilerine göre ülkenin Mart ayında 15,2 milyar AUD civarında kaydettiği ticaret dengesi Şubat ayındaki 13,8 milyar dolarlık (AUD) rakamın üzerinde gerçekleşti. Dolayısıyla Haziran 2022'de kaydedilen 17,1 milyar dolarlık (AUD) rekor seviyeden bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını vurgulamak gerekir.

Bununla birlikte, Avustralya’nın 2022 yılı Ocak-Mart döneminde 94,8 milyar dolar olan ihracatının, 2023 yılının aynı döneminde %3,7 oranında artışla 98,3 milyar dolara yükseldiği görülmektedir. İhracat artışında metal ve maden cevheri sevkiyatlarındaki toparlanmanın payı olduğu görülmektedir. En büyük ihracat kalemlerinde ilk beşi demir cevheri, taş kömürü, doğalgaz, işlenmemiş mineral maddeler ve altın yer almaktadır.

Diğer yandan, ülkenin 2022 yılı Ocak-Mart döneminde 69,8 milyar dolar olan ithalatının 2023 yılının aynı döneminde %1 oranında azalarak 69,1 milyar dolara gerilediği görülmektedir. Yine Mart ayında genel ithalat düzeyi kendini önceleyen dönem olan Kasım, Aralık, Ocak (Şubat hariç) ayları seviyesinin altında kalmıştır.