Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Hırvatistan'da Ulaştırma ve Altyapı Projelerinde önellikle Demiryolu Projeleri Öne Çıkıyor

Hırvatistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Deniz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Oleg Butković Hırvatistan’daki ulaştırma ve altyapı projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştur.

Bakan, otoyol ve yol altyapısının son 20 yılda başarıyla yapıldığını ve iyileştirildiğini, bu çalışmaların önümüzdeki yıl tamamlanması beklenen Zagreb-Sisak otoyolu ve Istrian otoyolunu 2025 yılında ülkenin otoyol ağına bağlayacak olan Učka tüneli ile devam ettiğini açıklamıştır.

Bakan, Hırvatistan'ın 2024'ün sonunda ve 2025'in başında tüm otoyollarda temassız geçiş ücreti ödemeyi başlatmayı planladığını ve bunun için ihale sürecinin devam ettiğini belirtmiştir. 

Butković, önümüzdeki dönemde demiryollarına yaklaşık 3,5 milyar Euro yatırım yapmayı planladıklarını ve Avrupa Yatırım Bankası ile büyük bir kredi hazırladıklarını, bunun Hırvatistan'ın önümüzdeki on yılda büyük bir demiryolu altyapısı inşaat sahası olacağı anlamına geldiğini belirtmiştir.

Bakan ayrıca, Bilişim iletişim teknolojileri (BİT) altyapısının gelişimi bağlamında, özellikle dijitalleşme ve dijital toplumun gelişimi için yeni 2032 stratejisinin hedeflerine ulaşılması için önemli olan mobil ve fiber optik ağların gelişiminin ilerlediğini belirtmiştir. Bakan "BİT, son on yılda Hırvatistan'da çift haneli oranlarda büyüyor ve ekonominin stratejik bir kolu haline geliyor. Bununla birlikte, stratejide belirtilen hedeflere ulaşmak ve kırsal alanları yüksek hızlı ağlarla kapsamak için daha fazla çaba gerekiyor.” Şeklinde değerlendirmede bulunmuştur.