Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

AB ve FKA, Özbekistan'ın 2030 Yılına Kadar Yeşil Ekonomiye Geçişini Destekliyor

Avrupa Birliği, Fransız Kalkınma Ajansı (FKA) ve Özbekistan hükümeti, 17 Mayıs'ta Semerkant şehrinde, Özbekistan'ın 2030 yılına kadar yeşil ekonomiye geçiş stratejisini desteklemeyi ve finanse etmeyi amaçlayan anlaşma imzaladı. AB heyetinin ülkedeki basın servisi bu konuda "Gazeta.uz"a bilgi verdi.

Özbekistan Hükümeti'ne, ülke nüfusunun ortak yararı için çevreyi ve doğal kaynakları koruyarak sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlama çabalarında yardımcı olmak için ortak etkinlikler düzenleniyor.

Avrupa'nın "Global Gateway" stratejisine ve AB'nin yeşil politikasının önceliklerine uygun olarak, anlaşmanın amacı, yüksek çevre standartlarına uyulması için koşullar yaratmak, hükümetin çeşitli alanlarda yeşil ekonomi politikaları oluşturma ve uygulama yeteneğini artırmak, ve nüfusa istikrarlı istihdam sağlamaktan ibaret.

Avrupa Birliği girişimi çerçevesinde Avrupa Birliği, Özbekistan'a 10,2 milyon avro tutarında hibe yardımı yapıyor. Ayrıca, yeşil ekonomi alanındaki kamu politikası konuları için FKA tarafından 375 milyon avro tutarında tercihli kredi tahsis edilecektir. Rapora göre 150 milyon euro şimdiye kadar verildi. (Gazeta.uz)