Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

EBRD, 2023'te Orta Asya Ülkeleri Ekonomisinin Büyümesini Öngörüyor

Orta Asya ülkeleri olumsuz jeopolitik duruma karşı direnç gösteriyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tahminine göre bölge ekonomisi 2023 yılında yüzde 5,2 büyüyecek ve önümüzdeki yıl da büyümeye devam edecek.

Orta Asya ekonomisi 2023'te ortalama yüzde 5,2 büyüyecek ve işletmelerin ve bireylerin Rusya'dan taşınması, yönetişimin iyileştirilmesi, ihracatın artması ve pandemiden sonra Çin'in "açılması" nedeniyle önümüzdeki yıl da büyümeye devam edecek. Bu konu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) güncellenmiş bölgesel incelemesinde ele alınmıştır.

Rapora göre, Orta Asya ülkeleri "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşıyla ilgili jeopolitik olarak elverişsiz değişikliklere dayanabildi." Bölge ekonomilerinin çoğu, uluslararası firmaların Rusya pazarından çekilmesinin yarattığı boşluğu, ürünlerini tedarik ederek ve Rusya ile ticaretini güçlendirerek doldurdu.

Yurt dışından Orta Asya'ya yapılan para transferlerinin hacmi de önemli ölçüde artmış, bu da bankaların kârlarının artmasına neden olmuştur. EBRD'ye göre havalelerdeki artış, Rusya'daki emek talebinden ve rublenin güçlenmesinden kaynaklanıyor.

Rus firmalarının ve şahıslarının göçü, perakende ticaret, emlak ve otel sektörlerinde talebi de artırdı. (Gazeta.uz)