Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

"Çin-Kırgızistan-Özbekistan" Demiryolu Yapım Projesine İlişkin Üçlü Belge İmzalandı

18 Mayıs 2023 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sian şehrinde Çin Halk Cumhuriyeti Kalkınma ve Reformlar Devlet Komitesi, Kırgızistan Cumhuriyeti Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı ve Özbekistan Cumhuriyet Ulaştırma Bakanlığı arasında "Çin-Kırgızistan-Özbekistan" demiryolu projesinin inşasının bundan sonraki aşamalarını öngören üçlü belge imzalandı.

Bugüne kadar, bu projenin tarafları "Çin-Kırgızistan-Özbekistan" demiryolu inşaat projesinin teknik ve ekonomik temelini geliştirmiş ve teknik ve ekonomik temelin üç taraflı ortak değerlendirmesini gerçekleştirmiş; daha sonra da bir inceleme yapılması planlanmıştır. Bu belge, inşaat projesinin geliştirilmesi, yatırım ve finansman modelinin incelenmesi ve belirlenmesi dahil olmak üzere bu projenin uygulanmasının sonraki aşamalarını kapsar.

Bu proje, bölgeler arası ilişkilerin güçlendirilmesine, Orta Asya ülkelerinin ulaşım koridorlarının çeşitlendirilmesine ve uluslararası bir ulaşım ve transit merkezi olarak bölgenin rekabet gücünün artırılmasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

"Çin-Kırgızistan-Özbekistan" demiryolunun toplam uzunluğu yaklaşık 454 kilometre olup, bunun 280 kilometresinin Kırgızistan topraklarından geçmesi planlanmaktadır. Hat üzerinde toplam 18 istasyon, 26,1 km uzunluğunda 81 adet büyük ve orta boy köprü ve 120,39 km uzunluğunda 41 adet tünel inşa edilecek. Köprü ve tünellerin toplam uzunluğu 146,49 km olup, bu da hattın toplam uzunluğunun %47'sine tekabül etmektedir.

Bu projenin hayata geçirilmesi Doğu Asya'dan Orta Doğu ve Güney Avrupa ülkelerine olan mesafeyi yaklaşık 900 km, teslimat süresini ise 7-8 gün azaltacaktır. Ön tahminlere göre, kargo taşımacılığı hacmi yılda 12-15 milyon tonu teşkil edecek. (Gov.uz)