Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avrupa Komisyonu'nun Tahminlerine Göre Sırbistan Ekonomisi %1,9 Büyüyecek

Avrupa Komisyonu'nun Bahar Raporunda yer alan tahminine göre temel olarak artan enflasyon nedeniyle harcanabilir kişisel gelirin azalması kaynaklı 2023 yılında ekonomik büyümenin yavaşlaması ve GSYİH’nin %1,9 oranında artması beklenmektedir.

Söz konusu raporun Sırbistan ile ilgili bölümde ayrıca, AB’deki ana ticaret ortaklarıyla ticaret dinamiklerinin zayıflamasına rağmen ihracatın ekonomik büyümeye katkısının artması beklenmektedir. Artan ihracat odaklı doğrudan yabancı yatırımlar nedeniyle ithalatın azalmasının ve ihracatın artmasının söz konusu büyümeye katkı sağlaması öngörülmektedir.

Avrupa Komisyonu önümüzdeki yıl için ise daha önce %4 olarak tahmin edilen GSYİH artış oranının %1’den daha düşük seviyelerde olacağını tahmin etmekte olup 2024 yılında Sırbistan'ın GSYİH büyümesinin temel olarak özel tüketim ve yatırımlardaki artıştan kaynaklanacağı öngörülmektedir. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı saldırıyı dikkate alan Avrupa Komisyonu, Sırbistan ekonomisinin zayıflamasına yönelik büyük bir belirsizlik ve riskler konusunda da uyarıda bulunmaktadır.

Söz konusu raporda, tahmin edilenden daha yüksek veya daha uzun süreli enflasyonun satın alma gücünü zayıflatabileceği ve dolayısıyla tüketimi ve reel büyümeyi şu anda tahmin edilenden daha fazla olumsuz etkileyebileceği de belirtilmektedir. Avrupa Komisyonu, 2023 bahar aylarında beklenen zirvenin ardından enflasyonun, ulusal ve uluslararası sıkı para politikalarının ve hammadde fiyatlarındaki olumlu ivmenin de etkisiyle yıl ortasından itibaren zayıflamaya başlayacağını tahmin etmektedir.

Komisyon, Sırbistan'daki işsizlik oranının 2022 yılında %9,4'e düşmesinin ardından 2023 ve 2024 yıllarında da biraz daha ılımlı bir hızda düşmeye devam edeceğini tahmin etmektedir. Avrupa Komisyonunun tahminlerine göre, kamu borcunun GSYİH'ye oranının 2023 ve 2024 yıllarında 2022’deki %3,1 seviyesinden daha düşük seviyelere ulaşması beklenmektedir.