Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Sırbistan Hükümeti, Büyük Kapasiteli Kamu Güneş Enerjisi Santrallerinin İnşası İçin Stratejik Ortak Arıyor - En Az Beş Santral Kurulması Planlanmaktadır

Sırbistan Hükümeti, Sırbistan’da batarya depolamalı yüksek kapasiteli güneş enerji santrallerinin inşası projesini yürütecek stratejik ortağın seçim prosedürünü belirleyen bir Karar kabul etmiştir. Söz konusu Karar uyarınca proje; stratejik ortak tarafından geliştirilecek, inşa edilecek ve anahtar teslim şekilde Sırbistan Elektrik Enerji Şirketine (EPS) devredilecektir. Bu kapsamda EPS projenin tek sahibi olacaktır.

Söz konusu proje; toplam kurulu gücü 1.000 MW (AC) veya 1.200 MW (DC) olan güneş enerji santralleri ile elektriğin depolanması için batarya sistemlerinin (toplam kurulu gücü en az 200 MW ve en az 400 MWh depolama kapasitesine sahip) inşası olmak üzere iki bileşenden oluşmakta olup söz konusu tesislerin faaliyete geçmesi için gerekli olan altyapının da sağlanması gerekmektedir. Ayrıca, toplam kurulu gücün en fazla beş güneş enerjisi santraline dağıtılması gerekmektedir. Projenin gerçekleştirilme süresi 4 ila 5 yıl, stratejik ortak ile imzalanacak anlaşmanın imzalanma süresinin ise 6 ila 7 yıl olduğu belirtilmektedir.

Hükümet Kararı uyarınca stratejik ortak;

- Finansmanın sağlanmasındaki gerekli organizasyonun yürütülmesi, (tüm kurulum maliyetlerinin finanse edilebilmesi için güvenilir finans kuruluşlarından niyet mektuplarının temin edilmesi-Söz konusu finansman Sırbistan Cumhuriyeti tarafından kullanılacak olup geri ödeme süresinin en az 18 ay olması gerekmektedir.)

- Güneş enerjisi santrallerinin ve batarya sisteminin inşa edileceği alanlara ilişkin tekliflerin sunulması, çevresel etki değerlendirme ve sürdürülebilirliğe ilişkin gerekli çalışmaların hazırlanması,

- Projenin teknik dokümantasyonunun hazırlanması,

- Projenin gerçekleştirilmesi için gerekli ekipmanların, yazılımların ve hizmetlerin (inşaat izinleri ve elektrik üretim lisansları dahil) satın alınması,

- Projenin inşa edilmesi,

- İlk 2 yıl ile sınırlı olmak üzere projenin yönetilmesi (Söz konusu süre içerisinde stratejik ortağın EPS teknik ekibini projenin yönetilmesi, optimal planlamanın yapılması, takip sistemlerinin yönetilmesi vb. konularda eğitmesi beklenmektedir.).

Bu projenin hayata geçirilmesi için Sırbistan Madencilik ve Enerji Bakanı Dubravka Djedovic'in başkanı olduğu bir Çalışma Grubu oluşturulmuştur. Çalışma Grubu; kamu davetinin oluşturulması, ihale tekliflerinin alınması, ihale değerlendirme sürecinin yürütülmesi, Hükümete sunulmak üzere anlaşma taslağının oluşturulması vb. görevleri yürütecektir. İhale teklifleri genel ve özel kriterlere göre belirlenecek olup genel ve özel kriterlerin puanlama metodunun yayımlanacak olan Yönetmelikler ve kamu davetinde yer alacağı belirtilmektedir.

Kaynak: Ekapija İş Portalı