Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Karakalpakistan'daki Su Kıtlığı Nedeniyle Pirinç Tarlalarının Azaltılması Planlanıyor

Karakalpakistan'da su kıtlığı ve çeltik ekim alanlarının sınırlandırılması planı nedeniyle çeltik ekim miktarının 2,5 kat azalacağı tahmin ediliyor. Bu, Karakalpakistan Bakanlar Kurulu tarafından geliştirilen ve 31 Mayıs'a kadar müzakereye sunulan Özbekistan Bakanlar Kurulu karar taslağında yer alıyor.

Proje, "su kıtlığı koşullarında Karakalpakistan Cumhuriyeti'nde pirinç mahsullerinin yetiştirilmesinde diğer su tüketicilerinin çıkarlarını korumak, suyun rasyonel dağıtımını sağlamak ve aynı zamanda nüfusun ucuz ve kaliteli pirinç ürünlerine ihtiyaçlarını karşılamak için" geliştirilmiştir.

Geçen yıl Ağustos-Eylül aylarında yapılan denetim çalışmalarında 19 bin 45,6 hektar alanda kaçak çeltik ekimi vakasına rastlandı. Bu arsalara 304 milyon metreküp su limitinin üzerinde ve sözleşmesiz olarak verildi. Sonuç olarak, halkın, çiftçilerin ve köylülerin çıkarları çok zarar gördü, milyarlarca sum değerindeki su vergileri toplanmadı.

Taslak belgede, bölgedeki su kıtlığının ana nedenlerinden birinin tarım sektöründeki denetim eksikliği ve eylemsizlik olduğu belirtiliyor. (Gazeta.uz)