Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Güney Afrika tarafından Karpowership'e Durban, Ngqura ve Saldanha Bay limanlarına 20 yıllık erişim izni verildi

Malumları olduğu üzere, son yıllarda günde 8-10 saat elektrik kesintilerine maruz kalan Güney Afrika Cumhuriyeti (GAC), Ağustos 2020’de 2 GW kapasiteye yönelik bir acil durum elektrik enerjisi ihalesi açmış; ihale sonuçları GAC Doğal Kaynaklar ve Enerji Bakanı Gwede Mantashe tarafından 18 Mart 2021 tarihinde duyurulmuş ve 1,85 GB enerji sağlayacak 8 ayrı proje arasında Karadeniz Holding’in %51 hissesine sahip olduğu konsorsiyum, yüzer enerji santrallerine ilişkin 3 projesi ile ihalenin %66’lık kısmını kazanmıştı. 

Ancak, uzun bir süredir çevre izinlerini almakta zorlanan %49 ortaklığı Siyahi Ekonomiyi Güçlendirme Programı kapsamında Siyahi sermayeli firmalardan oluşan Karpowership Konsorsiyumu'nun Coega, Richards Bay ve Saldanha limanlarına demirleyeceği 3 gemiye ilişkin çevre izinleri Ormancılık, Balıkçılık ve Çevre Bakanlığı tarafından Coega Limanı için reddedilirken Saldanha Bay Limanı için askıya alınmış bulunmaktadır. Richards Bay Limanı için olan başvuruyu ise şirket geri çekmiştir. 

Konuyla ilgili basında çıkan son haberlerde ise, Güney Afrika Ulaştırma Bakanı Sindisiwe Chikunga tarafından Karpowership firmasına, Durban, Ngqura ve Saldanha Bay limanlarına 20 yıllık erişim izni verildiği ifade edilmiştir.Açıklamada, bu iznin uygulanmasına yönelik güvenlik ve denetimin sağlanmasından, ulusal liman ve demir yolu taşımacılığı firması Transnet'in sorumlu olacağı belirtilmiştir.

Konuyla ilgili haberin linki aşağıda sunulmaktadır:

https://www.timeslive.co.za/news/south-africa/2023-05-18-transport-minister-grants-karpowership-access-to-three-sa-ports/