Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Alman Ekonomisi Teknik Olarak Resesyona Girdi

2023 yılının ilk çeyreğindeki % 0,3 küçülmenin ardından Alman ekonomisi, "üst üste iki çeyrek GSYİH'de küçülme yaşanması" olarak ifade edilen teknik resesyona girmiş oldu.

Almanya ekonomisi, alışılmışın dışındaki yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarının tüketici harcamalarını baskılamasının etkisiyle bu yılın ilk çeyreğinde % 0,3 daralarak, teknik olarak resesyona girdi. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından açıklanan, ilk çeyreğe ilişkin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) nihai verilerine göre Almanya'da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYiH, bu yılın birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,3 küçülmüştür.

Almanya’nın Federal İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, 2022 son çeyreğinde %0,5 küçülen Almanya’nın GSYİH‘sı 2023 ilk çeyreğinde de %0,3 oranında küçülmüştür. Ekonomi, özel tüketimin daralmasıyla yavaşlamış ve ilk çeyrekte % 1,2 düşüş gerçekleşmiştir.  Hanehalkı yiyecek-içecek, giyim, ayakkabı ve mobilya harcamalarında bir önceki çeyreğe göre daha az harcama yapmıştır. Ayrıca kamu harcamalarında % 4,9 oranında düşüş yaşanmıştır.  Makine ve ekipman harcamalarında % 3,2 ve inşaat yatırımlarında % 3,9 artış meydana gelmiştir. Aynı dönemde mal ve hizmet ihracatı ise % 0,4 artarken, ithalat %0,9 düştü.

Destatis açıklamasında, “Yüksek fiyat artışlarının devam etmesi, yılın başında Alman ekonomisini baskılamaya devam etti. Hane halkı yiyecek ve içecek, giyim, ayakkabı ve mobilyalara bir önceki çeyreğe göre daha az harcadı. Ayrıca yılın başında plug-in hibrit araçlara teşviklerin kaldırılması ve elektrikli araç primlerinin düşürülmesi nedeniyle daha az yeni otomobil alındı.” ifadeleri yer almıştır.

Alman hükümeti, ekonomide bu yıl % 0,4 büyüme beklemektedir.