Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Karadağ Hükümeti, Atlas Bank'tan MNSE (Karadağ Borsası) Hisselerini Satın Almayı Planlıyor

Hükümet, Atlas Bank'tan MNSE (Karadağ Borsası) Hisselerini Satın Almayı Planlıyor

Hükümet, sermaye piyasasında güven ve güvenliği yeniden tesis etmek ve ülkenin yurtiçi sermaye piyasasında uygun fiyatlı ve kolay bir şekilde daha fazla borçlanabilmesini sağlamak için iflas sürecinde olan Atlas Bank'ın sahibi olduğu Montenegro Stock Exchange'in (MNSE) hisselerini satın almayı planlıyor. 

Hükümet, Karadağ'ın sermaye piyasasına katılımının önemi hakkında, Maliye Bakanlığı ve Hükümet tarafından sermaye piyasası gelişmelerini izlemenin ve ilgili hisselerin iktisabına aktif katılımlarının önemini vurgulayan bir tebliğ kabul etti.

Bu, devletin bu pazardaki kurumsal varlığına katkıda bulunacak olan Karadağ Menkul Kıymetler Borsasında hisse edinme olasılığını içerir.

Hükümet bir basın açıklamasıyla, Karadağ Menkul Kıymetler Borsasının yüzde 50'den fazlasının, hissedarlarının mahkeme kararlarıyla varlıkları dondurulduğu için Borsa hisselerinin mülkiyetine ilişkin haklarını kullanamayan yatırım şirketlerine ait olduğunu hatırlatır.

Karadağ Menkul Kıymetler Borsası şu anda azınlık hissedarlar – Crnogorska komercijalna banka (CKB) ve Prva banka ile Türkiye'den en büyük azınlık hissedarı Borsa İstanbul tarafından kontrol edilmektedir.

Tebliğde, Borsa kurulduğunda devletin ilk hissedarlar arasında yer aldığı belirtilirken, devletin kamu maliyesi alanında proaktif bir rol oynaması için sermaye piyasasında varlığının gerekli olduğu ifade ediliyor.

 

Kaynak: Karadağ Haber Ajansı (MINA)