Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avustralya Hayat Pahalılığı ile Mücadele için 14.6 Milyar Avustralya Doları Ayırdı

Son 32 yılın zirvesinde bir enflasyon oranı gören Avustralya'da hükümet, yüksek faturalarla boğuşan aileler ve işletmeler için yardım paketi hazırlamıştır. Federal bütçenin merkezinde hayat pahalılığı meselesinin yer alacağını ifade eden hükümet hanehalkı ve iş yerlerinin yükünü azaltmak için dört yıllık federal bütçede 14.6 milyar Avustralya doları (193 milyar TL) pay ayrılacağını açıklamıştır.

Hazine Bakanı Jim Chalmers konuyla ilgili açıklamasında, ana merkezinde hayat pahalılığı ile mücadele için yardım paketlerinin olacağını ifade ettikleri bütçe kapsamında enflasyona ilişkin baskıları arttırmamak için harcamalarda kısıtlamaya gidileceğini ve bunun aynı zamanda bir nebze rahatlama sağlayacağını vurgulamıştır. Yeni bütçede ayrılan oranın işsizlik, tek başına çocuk yetiştiren ebeveynler için sosyal yardım ödenekleri ve hanelerdeki enerji harcamalarına destek amaçlı olduğunu anlatan Chalmers, nükleer denizaltı teknolojisi alanında işbirliğini öngören AUKUS kapmasında alınacak denizaltılarının ilk maliyetlerinin de yeni bütçeden karşılanacağını bildirmiştir.

Bununla birlikte, federal hükümetin planları kapsamında fiyat baskılarını doğrudan hafifletme ve enflasyonu düşürmenin hedeflendiği görülürken Avustralya'da enflasyon ilk çeyrekte azalma gösterse de halen yüzde 7'lerde seyrettiğini hatırlatmak gerekir.