Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Buhara'da Gaz-Kimya Kompleksi İçin "Metanol Adası" İnşa Edilecek

MTO teknolojisine dayalı gaz-kimyasal kompleks (Metanol to Olefin, metanolden etilen ve propilen sentezi), Amerikan şirketi Air Products ile metanol üretim tesisi kurmak için endüstriyel gaz işlemeye ilişkin anlaşma imzaladı. MTO GKK'nin basın servisi Gazeta.uz'a bu konuda bilgi verdi.

Şirket, Metanol Adası olarak bilinen tesisin yıllık 1,34 milyon ton kapasiteye sahip olacağını ve Özbekistan'da metanolden olefin üretimine ilişkin gaz-kimya kompleksinin bir parçası olacağını da sözlerine ekledi.

Tesis, Özbekistan'ın Buhara bölgesindeki "Karakul" serbest ekonomik bölgesinde 15 hektarlık bir alan üzerine inşa edilecek. Planlanan devreye alma süresi 2025, işletme süresi ise 25 yıldır.

Raporda Özbekistan'daki ileri yenilikçi teknolojiler temelinde faaliyet gösteren MTO gaz-kimya kompleksinin, ülkede üretilen düşük katma değerli doğal gazın yüksek katma değerli polimer üretimi için derinlemesine işlenmesi için tasarlandığı, yıllık üretim kapasitesinin 1,1 milyon ton olduğu belirtilmiştir.

MTO GKK şunları üretecektir:

  • - suni elyaf, elektrik mühendisliği ve araba parçaları üretiminde kullanılan polipropilen (yılda 250.000 ton);
  • - boru, yalıtım malzemeleri, ambalaj ve gıda filmi üretimi için hammadde olan düşük yoğunluklu polietilen (yılda 80.000 ton);
  • - yer kaplamaları, ayakkabılar ve spor malzemeleri üretiminde kullanılan etilen vinil asetat (yılda 100.000 ton);
  • - kap, film ve sentetik elyaf üretiminde de kullanılabilen polietilen tereftalat (yılda 300.000 ton);
  • - boru ve bağlantı parçaları, varil ve yakıt bidonları, buzdolabı kapları, baretler ve mobilya üretiminde kullanılan yüksek yoğunluklu polietilen (yılda 280 bin ton).

Şirketin belirttiğine göre tesiste, madencilik ve kimya tesisinin üretim süreçleri için gerekli olan metanol, hidrojen ve diğer teknik gazlar, özellikle oksijen ve nitrojen istikrarlı bir şekilde sağlanacak. (Gazeta.uz)