Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Polonya Belarus Sınırından Nakliye Geçişini Durdurdu

Polonya, Belarus Yüksek Mahkemesi'nin Belarus-Polonyalı bir aktiviste verilen sekiz yıllık hapis cezasını onaması nedeniyle, Belarus ile olan sınırını bir sonraki duyuruya kadar Belarus ve Rus yük araçlarına kapattığını açıkladı.

İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski tarafından imzalanan kapatma yetkisi veren kararname Pazartesi günü Journal of Laws'ta yayınlandı. 26 Mayıs'ta Minsk'teki Yüksek Mahkeme, gazeteci ve Polonyalı azınlık lideri Andrzej Poczobut'un cezasına karşı yaptığı itirazı reddetti. Poczobut'un mahkumiyeti, Varşova ve Minsk arasında gerginliğe neden oldu ve iki ülke arasında kısasa kısasa diplomatik sorunlara ve sınır kısıtlamalarının  uygulanmasına yol açtı.

 Poczobut'un cezasının açıklanmasından bir gün sonra Polonya, Belarus ile hayati öneme sahip Bobrowniki geçişini kapattı ve Poczobut'un serbest bırakılması halinde kaldırılacağını söyleyerek daha fazla ulaşım kısıtlaması getirdi.

Şu anda Polonya-Beyaz Rusya sınırında sadece Kukuryki-Kozlowicze'de bir yük karayolu geçidi açık durumda. Söz konusu sınır kapısından geçişler ise  21 Şubat'tan itibaren yalnızca Avrupa Birliği üye ülkeleri, İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lihtenştayn'da kayıtlı araçlar için açık durumdadır.