Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Almanya Karbon Nötr Üretimde Sektöre Yüksek Oranda Destek Sağlamak İstiyor

Enerji yoğun şirketler, CO₂ nötr üretime geçmek için 2023'te milyarlarca dolarlık devlet yardımına başvurabilir. Bu, Ekonomi ve İklim Bakanı Robert Habeck (Yeşiller) tarafından Pazartesi günü Berlin'de açıklandı. Habeck, önümüzdeki 15 yıl boyunca sözde iklim koruma anlaşmaları yoluyla çelik, kimya, çimento veya cam endüstrilerindeki şirketlere yardımcı olması gereken çift haneli rakamlardan bahsetti. Her şeyden önce, bahse konu yardım, iklim dostu üretime geçiş nedeniyle artan maliyetleri telafi etmeyi amaçlıyor. Önkoşul, yüzde 100 yeşil elektrik kullanımı ve şirket başına yıllık on kiloton karbondioksit (CO₂) emisyona sahip olmak. Habeck, bu nedenle iklim koruma anlaşmalarının sadece çok büyük şirketleri değil, enerji yoğun orta ölçekli şirketleri de hedeflediğini vurguladı. Amaç, endüstrideki sera gazı emisyonlarını büyük ölçüde azaltırken aynı zamanda Almanya'daki şirketlerin rekabet gücünü korumaktır. "CO₂ azaltımı istiyoruz ve aynı zamanda Avrupa'da rekabetçi bir sektöre sahip olmak istiyoruz" diye vurguladı.

Bu yıl için şu anda 06.06.2023 tarihinde başlaması planlanan tek bir ihale prosedürü planlanıyor. Şirketlerin bir hazırlık sürecinde olduklarını ifade etmeleri için iki ayları var. Habeck, yalnızca sübvansiyon miktarı yıl sonuna kadar kullanılmazsa başka teklif turları yapılabileceğini söyledi.

Üretim dönüşümünü en düşük maliyetle gerçekleştirmek isteyen firmalar, ihale sürecinde ilerleyebileceklerdir.  "2045 yılına kadar... tasarruf edilen CO₂ miktarının 350 megaton olacağını tahmin ediyoruz. Bu, sadece bu enstrüman aracılığıyla endüstrideki sektör hedefinin yaklaşık üçte biri" dedi. Almanya, şimdiye kadar sadece Hollanda'nın denediği bu destek türünde öncü bir role sahip.

Toplam fonun kesin miktarı henüz netlik kazanmadı. Ancak Habeck, bütçe sürecinde artık sorun olmayacağından emin. Ayrıca, devlet yardımları yasasıyla ilgili hala açık sorular olsa bile, AB Komisyonu bu araca ilkesel olarak onay vermiş görünüyor. Yeşil politikacı, diğer şeylerin yanı sıra, bu sübvansiyonların büyük şirketler için yatırım yardımı ile nasıl birleştirilebileceğinin hala açıklığa kavuşturulması gerektiğini de eklemiştir.

 

Kaynak: Wie Robert Habeck der Industrie zur Klimaneutralität verhelfen will (faz.net)