Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Sırbistan'ın Elektrik Dağıtım Sistemi Operatörü Elektrodistribucija Srbije Şebeke Modernizasyonuna 50 Milyon Avro Yatırım Yapacak

Sırbistan'ın elektrik dağıtım sistemi operatörü Elektrodistribucija Srbije (EDS), altyapı modernizasyonu için 50 milyon Avroluk bir kredi paketi teminatı aldı. Sırbistan Hükümeti, OTP Bank’tan alınacak 40 milyon Avro ve Banca Intesa'dan alınacak 10 milyon Avro kredi için garantör olacaktır.

EDS, fonların dağıtım şebekesinin iyileştirilmesi için kullanılacağını ve planlanan tüm işlerin uygulanması için öngörülen sürenin bir yıl olduğunu açıkladı.

Dağıtım şebekesi iyileştirme projesi, mevcut alçak gerilim şebekesi üzerindeki ahşap direklerin beton direklerle değiştirilmesini, yalıtılmamış iletkenlerin kendinden destekli kablo ile değiştirilmesini ve ev bağlantılarının adaptasyonunu öngörmektedir. Söz konusu proje kapsamında 39.761 ahşap direğin değiştirilmesi amaçlanmaktadır. İşlerin toplam tahmini değeri 5,9 milyar RSD'dir (50 milyon Avro).

EDS, proje için dağıtım ağının ilgili bölümlerini seçmiş olup bunlar Kraljevo, Niš ve Kragujevac'ın dağıtım alanlarının bir bölümüdür. Teknik dokümantasyon çalışmanın büyük bir kısmı için hazırlanmıştır.

Şebekenin yeniden inşası projesiyle; kayıpların, bakım maliyetlerinin ve elektrik kesintilerinin azaltması, tüketicilere güvenliğin ve kaliteli enerji tedarikinin yanı sıra dağıtım kapasitesinin güçlendirilmesi ve çevrenin daha fazla korunması amaçlanmaktadır.

Kaynak: Executive Newsletter Serbia