Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yunanistan'ın Yeşil Zeytin Üretiminde Şiddetli Düşüş Yaşanıyor

Yunanistan Yeşil Zeytin Üreticileri için Bu Yıl Zor Geçecek

Yunanistan'da zeytin mamülleri üreticileri, 2013'ten bu yana en zor yıllarını yaşıyor. Bizzat üreticilerden alınan bilgilere göre bu yıl verimsizlik ve iklim değişikliğinin olumsuz etkileri nedeniyle ülkenin özellikle yeşil zeytin üretiminde yaklaşık %90 oranında azalma yaşanıyor. Halkidiki Ticaret Odası Başkanı Yannis Kufidis konu hakkında kamuoyuna yaptığı açıklamada "Halkidiki vilayetindeki 150’den fazla yeşil zeytin işleme fabrikasında giderek daha fazla istihdam kaybının yaşandığını, bu durumun zeytin üreticilerine büyük bir maliyet getirdiğini ve bölgenin kalkınmasına da zarar vereceğini ifade etmiştir. Ülkedeki ticaret odaları ve tarım kooperatiflerinden edinilen bilgiye göre iklim değişikliğinin zeytin ağaçlarına ciddi bir zarar verdiği, maliyetlerin dönüm başına 600 avrodan bu yıl 800 avroya yükseldiği ve bu suretle üreticilerin ağır bir borç yükü altında kaldığı bilgisi edinilmiştir.

"Sofralık Zeytinin Başkenti Halkidiki" Hakkında Kısa Bilgi

Yunanistan'da sofralık zeytin denince akla ilk gelen il, ihtiyacın %50-55'ini tek başına karşılayan Halkidiki ili olup burada üretilen zeytinin %90'ı ihraç edilmektedir. Bu ilde yıllık ortalama üretim 120 bin ton iken, kimi zaman 150 bin tonu bile aştığı yıllar olmuştur. Halkidiki vilayetinde 150’den fazla zeytin işleme tesisi faaliyet göstermekte olup bunların en küçüğü 500 ton zeytin işlemektedir. Ülkede yalnızca Halkidiki ili civarında 20 binden fazla üretici 330 bin dönüm alanda 6 milyon kökten fazla ağaç ile "Yeşil Halkidiki zeytini" yetiştirmekte olup bir ağaçtan ortalama 50 kg civarında zeytinin üretildiği tahmin edilmektedir.