Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Almanya'da Rüzgar Enerjisi En Önemli Elektrik Kaynağı Haline Geldi

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından yayımlanan verilere göre rüzgar enerjisi ülkenin en önemli elektrik kaynağı olarak kömürün yerini aldı.

Yayımlanan verilere göre geçen yılın aynı çeyreğiyle karşılaştırıldığında elektrik üretimindeki küçük bir düşüşe karşın Almanya'da rüzgar enerjisi, 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 32,2'lik bir paya ulaştı.

Almanya Rüzgar Enerjisi Birliği (BWE) Genel Müdürü Wolfram Axthelm, "Net şekilde tanımlanmış genişleme hedefleri ve yenilenebilir enerji kaynaklarına açıkça öncelik verilmesi, son dört yılda halihazırda görünür olan trendi hızlandıracaktır" diye konuştu.

Almanya, 2030 yılına kadar, yani Avrupa Birliği'nin koyduğu hedeften 5 yıl önce elektrik arzında yenilenebilir enerjinin payını yüzde 80'e ulaştırmayı hedefliyor. Hükümet yetkilileri bu hedefin gerçekleştirilmesinde kara rüzgar enerjisinin kilit rol oynayacağını sıklıkla vurguluyor.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, dönüşümü sorunsuz gerçekleştirmek için şu anki genişleme hızının dört kattan fazla artırılması gerektiğini ifade ediyor. 

Destatis'e göre kömür, doğal gaz ve nükleer enerji gibi konvansiyonel enerji kaynakları yine de Almanya'nın yılın ilk üç ayındaki elektrik üretiminin yarısından fazlasını oluşturdu.