Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Durgunluğa Rağmen Güneş Enerjisi Endüstrisinin 2023'te Katlanarak Büyümesi bekleniyor

Üç milyon güneş enerjisi sisteminin Alman elektrik şebekesine bağlı olduğu belirtilmektedir.  Münih'te gerçekleştirilen Avrupa'nın en büyük endüstri toplantısı  "Intersolar"da , fotovoltaik endüstrisi yeni rakamlar açıklamıştır. Sadece ev sahipleri, 2023'ün ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre iki kat daha fazla güneş enerjisi sistemini devreye aldı. Haziran ayının sonuna kadar, 2022'nin tamamında takılan sayıda güneş pili takılmış olacak. Alman Güneş Enerjisi Endüstrisi Derneği'nin (BSW) Genel Müdürü Carsten Körnig, "Neredeyse tüm işaretler daha fazla büyümeye işaret ediyor: güneş sistemleri ucuz, vasıflı işçi sayısı artıyor, teslimat durumu iyileşiyor ve pazar engelleri giderek daha fazla yıkılıyor.” Bu kapsamda, 2023'te de çift haneli büyüme oranları bekleniyor. 

Diğer taraftan, tedarik zincirindeki sorunlar ve yüksek faiz oranları nedeniyle finansman maliyetlerinde artış olduğu kaydedilmektedir. Rystad Enerji'ye göre, 2019 ile 2023 arasında sektörün maliyetleri %15 oranında artmıştır. Buna rağmen sektörün güçlü bir şekilde ilerlediği görülmektedir. 

Haberde devamla, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı açtığı savaş, enerji krizi ve artan elektrik fiyatları, merkezi olmayan, kendi kendine yeten çözüm yollarına talebi arttırdığı ifade edilmektedir. Uluslararası Enerji Ajansı, yenilenebilir enerji üretiminin bu yıl artacağını ve bunun arkasında artan siyasi destek, artan fosil yakıt fiyatları ve enerji güvenliğine ilişkin yaşanan endişelerin yer aldığının belirtildiği ifade edilmektedir. 

Almanya için 2022 yılında güneş enerjisi tüm enerji kaynağının %10'unu oluşturmakta ve diğer kaynaklar arasında 4. sırada yer almaktadır. Pazarda, güneş enerjisi sistemlerinin fiyatları 2022 yılında %20 oranında artış göstermiş olup; artan arz ile dengeleneceği ancak eskiye dönmeyeceği belirtilmektedir.

Franhofer Güneş Sistemleri Enstitüsüne göre, güneş enerji sistemlerinin, elektriğin kilovat saat başına 3-4 sentlik maliyetiyle, en ucuz elektrik üretimi olmaya devam ettiği kaydedilmektedir.

 

Kaynak: Handelsblatt.pdf