Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avustralya’da Başbakan 2 Milyar Dolar Tutarında Sosyal Konut Planını Hayata Geçireceklerini Açıkladı

IMF’nin güncel Asya-Pasifik bölgesine ilişkin raporunda da vurgulandığı üzere Avustralya’da konut satın alınabilirliği düşmekte ve yaşam maliyeti gün geçtikçe artmaktadır. Merkez Bankası (RBA)’nın faiz artışına gittiği dönemlerde mortgage konusunda bankalara hali hazırda yükümlülüğü bulunan hanehalkları için ödeme güçlüğünün daha dramatik ölçülerde yaşandığı gözlemlenmektedir.

Kira fiyatlarının da eş anlı olarak artması ile konut piyasasındaki bu sorunlara ilişkin bir çözüm önerisi olarak Başbakan Anthony Albanese, her Avustralyalının "başını sokacak bir evi olmasını" sağlamak üzere bir defaya mahsus olmak üzere 2 milyar dolarlık bir sosyal konut planı açıklamıştır.

Yeni ‘Sosyal Konut Hızlandırıcı’ Plan ile eyalet ve bölge hükümetlerine önümüzdeki iki hafta içinde 9000'e kadar yeni sosyal konut inşa etmeleri için fon sağlanacağı duyurulmuştur. Sosyal konutlara olan talebin, nüfus artışının neredeyse üç katı kadar hızlı arttığı belirtilirken konut içi enerji harcamaları da kış mevsiminin yaşandığı bu günlerde daha da yükselmektedir.

Diğer yandan İşçi Partisi hükümetinin sosyal ve uygun fiyatlı konutlar için halihazırda 575 milyon dolar ayırdığını kaydeden Başbakan kiraya verilecek daha fazla konut sağlamayı ve kiracıların haklarını iyileştirmek için eyaletler ve bölgelerle birlikte çalışmayı planladıklarını ifade etmiştir.