Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Türkmenistan, Ülkenin Ücra Köşelerinde Güneş Elektrik Santralleri İnşa Etmeyi Planlıyor

Türkmenistan, ülkenin ücra köşelerinde GES’ler inşa etmeyi planlıyor

Türkmenenergo Devlet Elektroenerji Şirketi, Türkmenistan’ın ücra yerleşim birimlerinde Güneş Enerjisi Santralleri (GES) inşa etmeyi planlıyor. Türkmenenergo Yenilenebilir Enerji Kaynakları Geliştirme Servisi Başkanı Devlet Allayarov, 15 Haziran’da Aşkabat’ta düzenlenen ‘’Enerji Perspektifleri ve Hidrokarbon Yataklarının İşletilmesinde Yeni Teknolojiler’’ başlıklı uluslararası bilimsel-pratik konferansta yaptığı konuşmada, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkmenistan’ın petrol ve doğalgaz sektörünün e-gazetesinde yer alan habere göre, inşası planlanan GES’lerin toplam kapasitesinin ilk aşamada 6 MWh’dan yüksek olması öngörülüyor.

Devlet Allayarov’a göre, Türkmenistanlı uzmanlar yenilenebilir enerji kaynakları sisteminde uluslararası deneyimleri inceliyor ve bu alanda birçok çalışma yürütüyorlar.

Türkmenistan resmi basınına göre, 20 ülkeden 800’ün üzerinde temsilciyi bir araya getiren konferans aşamalı olarak üç oturum halinde gerçekleştirildi. Konferansın birinci oturumunda yenilikçi teknolojiler ve enerji geçişi, ikinci oturumunda emisyonların tamamen ortadan kaldırılması ve monetizasyon için metan ve karbon emisyonlarının azaltılması, üçüncü oturumunda ise çevre ve iklimin finansmanı için yeni fırsatlar ele alındı.