Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Paris Airshow'da Airbus'a rekor sipariş

Dünyanın en büyük uçak üreticisi Airbus, Paris Air Show'un ilk gününde rekor bir sipariş aldı.

Hintli düşük maliyetli havayolu Indigo, Finkenwerder'deki Hamburg fabrikasında üretilecek olan A320neo model ailesinden 500 uçak sipariş etti. Her iki tarafın temsilcileri anlaşmayı Pazartesi günü Le Bourget'deki dünyanın en büyük hava gösterisinde imzaladılar. Airbus satış müdürü Christian Scherer, bunun havacılık tarihindeki en büyük tek sipariş olduğunu söyledi.

Sipariş, standart versiyon A320neo, uzun versiyon A321neo ve yeni uzun mesafe varyantı A321XLR'yi içeriyor.

Yöneticiye göre, anlaşmanın bireysel tipler arasında nasıl bölüneceğine hala karar veriliyor. Bunun için hâlâ zamanı var, çünkü 500 jetin teslimatının 2030'a kadar başlaması planlanmıyor. İki taraf da satın alma fiyatı hakkında yorum yapmak istemedi. Bu sefer, genellikle yüksek oranda indirim yapılan liste fiyatlarına bile değinmediler.

Indigo'nun patronu Pieter Elbers'e göre, Hint havayolu şirketi şu anda yaklaşık 300 uçaklık bir filo işletiyor. 

Indigo 2005 yılında kurulmuş ve o zamandan en son 2019 yılında verilen 300 adetlik sipariş olmak üzere bugüne kadar Airbus'tan yaklaşık 1000 adet uçak sipariş etmişti . Airbus satış şefi Scherer, Pazartesi günkü siparişin "sadece başlangıç" olduğunu, Hindistan pazarının önemli havacılık potansiyeli arz ettiğini söyledi.

Indigo, 2030 yılına kadar kendi filosunu ikiye katlamayı planlıyor.